omologia-xouliaraki-metra-45-dis-eurw-thelei-to-dnt

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία και η ενίσχυση της ανάκαμψης, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραδεχόμενος την ίδια ώρα ότι το ΔΝΤ θέλει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ από τώρα. 
Ο υπουργός χαρακτήρισε "κλειδί" την άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.  Οπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει στόχο την εμπέδωση και πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, για να βγει η χώρα στις αγορές το 2017 και το 2018 να πετάξει από επάνω της τη διεθνή επιτροπεία. 
Η προσπάθειά μας θα βασιστεί στη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου "εκεί που δεν υπάρχει", όπως είπε χαρακτηριστικά, "από την αναθεώρηση των δαπανών στα υπουργεία και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μια σειρά δράσεων, όπως το νομοσχέδιο που θα δίνει διευρυμένα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος". 
Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2016 μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί επιτυχημένος, καθώς η υπέρβαση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Τι θέλει το ΔΝΤ

Ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναρτά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. για το 2019. Eιπε χαρακτηριστικά:«Το ΔΝΤ συναρτά την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 4,5 δισ. για το 2019. Η θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στην δική του εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».
 

Ο κ. Χουλιαράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα -όπως είπε, έχουμε κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων που απαιτούνται- με την οικονομία να βγαίνει οριστικά από την ύφεση και το πρόγραμμα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.