bbc-i-ellada-tha-steilei-tous-8-sto-ekspres-tou-mesonuktiou 

Σε μείζον ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από τις αρχές αυτού που αποκαλούμε φιλελεύθερη δημοκρατία και κράτος δικαίου. Οι άνευ προηγουμένου διώξεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα, οι όλο και εντεινόμενες επιθέσεις απέναντι στα ΜΜΕ της χώρας, οι προγραφές και το κυνήγι «μαγισσών» ενάντια στους φερόμενους ως υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει εάν θα εκδώσει τους τούρκους στρατιωτικούς σε μια χώρα για την οποία πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων, κακομεταχείριση και βασανισμούς κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα και για τρομοκρατία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην γείτονα χώρα είναι το ντοκιμαντέρ του BBC που περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Οι περιγραφές των βασανιστηρίων που μεταφέρει το BBC είναι εξαιρετικά σκληρές και περιλαμβάνουν από ανηλεείς ξυλοδαρμούς μέχρι σκηνές βιασμού των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. 
Σε αντίστοιχες καταγγελίες έχουν προχωρήσει και διεθνείς οργανώσεις όπως η Human Rights Watch αλλά και η Διεθνής Αμνηστία. Σημειώνεται ακόμη ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία έκθεσή της, αναφέρθηκε σε σοβαρή οπισθοδρόμηση της γείτονος στα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στα παραπάνω θα πρέπει βεβαίως να προστεθεί και η απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής, μια απειλή που ο πρόεδρος Ερντογάν περιφέρει άλλοτε ως απειλή και άλλοτε ως υπόσχεση για πολιτικές, και όχι μόνο, σκοπιμότητες.

Καταγγελίες για βασανισμούς και παραβιάσεις δικαιωμάτων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όσοι κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο πραξικόπημα, καθώς και άλλοι που κατηγορούνται για τρομοκρατία, υφίστανται πολλές φορές κακοποίηση, ακόμη και αποτρόπαια βασανιστήρια.
Στο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου Mark Lowen, η δικηγόρος στρατιωτικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για επιθέσεις με F16 κατά του τουρκικού κοινοβουλίου και άλλων κρατικών κτιρίων, όπως επίσης και για τη διαταγή για πυρ από άρματα μάχης κατά πολιτών, περιγράφει και δείχνει σκληρές εικόνες από καταγγελλόμενα βασανιστήρια των πελατών της. Όπως προσθέτει, οι συναντήσεις με τους κρατούμενους πελάτες της γίνονται υπό την επίβλεψη και συχνά παρέμβαση φυλάκων, με αποτέλεσμα αυτοί να φοβούνται να μιλήσουν για όσα υφίστανται.
Το BBC αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που σημειώνει ότι «αξιόπιστες αναφορές» μιλούν για υποβολή κρατουμένων σε «ξυλοδαρμούς και βασανισμό, συμπεριλαμβανομένων βιασμών». Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως έχει λάβει μαρτυρίες περί βασανιστηρίων όχι μόνο από υπόπτους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά και από ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην εκκαθάριση που επιχειρεί η κυβέρνηση με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όπως Κούρδοι και αριστεροί.
Οι περιγραφές των βασανιστηρίων που μεταφέρει το BBC είναι εξαιρετικά γλαφυρές και σκληρές και περιλαμβάνουν σκηνές βιασμού. Ο ανταποκριτής αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα τραύματα γιου βουλευτή του κουρδικού κόμματος HDP που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών. Ο Τσιχάντ Σαατσιόγλου μιλά για συνεχή και ανηλεή ξυλοδαρμό του από την αστυνομία, που τον έχει αφήσει μεταξύ άλλων με σπασμένους σπονδύλους.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για τις καταγγελίες του BBC.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.