Με παιδικά χαμόγελα, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, υποδέχεται από σήμερα μικρούς και μεγάλους, το Πολυφεστιβάλ Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία με τίτλο: "Κάτι...Παίζει", στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το Πολυφεστιβάλ, διοργάνωσε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά και το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία και θα διαρκέσει έως αύριο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κυρία Κορίνα Λαουλάκου, έδωσαν το "παρών" στο Πολυφεστιβάλ, συνομίλησαν με τον κόσμο και μετέφεραν το μήνυμα ότι οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να έχουν τα άτομα με αναπηρία ίσα δικαιώματα με όλους.
Το Πολυφεστιβάλ περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια, εργαστήριο σαπουνιού, εργαστήρια κατασκευών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοκινητικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί και bazaar για Χριστουγεννιάτικες αγορές.
Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχε και η Κιθαριστική Ορχήστρα του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, υπό τη Διεύθυνση του σολίστα κ. Βαγγέλη Μπουντούνη και την καλλιτεχνική επιμέλεια των κ.κ. Βασίλη Μαστοράκη και Στέλιου Γκόλγκαρη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
"Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός, ότι ο Δήμος Πειραιά έχει τη δυνατότητα, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης να συνεργάζεται με το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους Έλληνες, το ευρύ κοινό για το μείζον θέμα της αναπηρίας.
Αποτελεί υποχρέωσή μας αλλά ουσιαστικά είναι χαρά μας να είμαστε κοντά σας και να βοηθούμε με τον οποιοδήποτε τρόπο. Θέλουμε να είμαστε κοντά σε εσάς και στους ανθρώπους που σας στηρίζουν, ειδικά τώρα που το κράτος με τις αδυναμίες που έχει, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Άρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά ένα μεγαλύτερο ρόλο και πιστεύω πως πρέπει να στηρίζει κοινωνικές δομές.
Ήδη με την Πρόεδρο συζητάμε το μεγάλο θέμα της μεταστέγασης του ΠΕΚ/ΑμεΑ. Ο Δήμος Πειραιά, με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση, ώστε να γίνει αυτή η επιθυμητή μεταστέγαση. Θεωρώ ότι θα το καταφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους του ΠΕΚ/ΑμεΑ, για τη θέρμη που έδειξαν μαζί με την κυρία Λαουλάκου κι άλλους, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το διήμερο Φεστιβάλ.
Καλώ του δημότες και όχι μόνο, να έρθουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και να διασκεδάσουν με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είμαστε άλλωστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και νομίζω ότι η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για να μπούμε σε ένα εορταστικό κλίμα, ενώ παράλληλα θέλουμε να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια των ανθρώπων του ΠΕΚ/ΑμεΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ο.Π.Α.Ν. τον Βασίλη Μαστοράκη, τον Στέλιο Γκόλγκαρη, τον Βασίλη Μπουντούνη, που θα τους ακούσουμε σε ένα μουσικό πρόγραμμα. Είναι ευχάριστο που δομές του Δήμου Πειραιά, συμβάλουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων σαν κι αυτή. Δεσμεύομαι ότι τόσο εγώ, αλλά και μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π., θα έχουμε συστηματική συνεργασία με το ΠΕΚ/ΑμεΑ, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Να είστε όλοι καλά, και με την ευκαιρία σας προσκαλώ όλους, στις 18:30 που θα ανάψουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον πεζόδρομο της Δραγάτση και θα ακολουθήσει συναυλία με τους ΟΝΙΡΑΜΑ. Να είστε όλοι καλά! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία"!
Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κυρία Κορίνα Λαουλάκου, στον χαιρετισμό της, επισήμανε:
"Σας καλοσωρίζω κι εγώ στο Πολυφεστιβάλ Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συνεργαστήκαμε με το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία για τη διοργάνωση αυτής της γιορτής, που κύριο στόχο έχει την ευαισθητοποίηση όλων μας στα ζητήματα που απασχολούν στην καθημερινότητα τους τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα τα άτομα με νοητική υστέρηση.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι είμαστε ίσοι, απλά διαφορετικοί. Επιπλέον όμως έχει κι άλλο σκοπό αυτή η γιορτή. Να συμβάλει ώστε το ΠΕΚ/ΑμεΑ, να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά έχει σκοπό να στηρίζει δημότες και κατοίκους της πόλης μας, αλλά και φορείς όταν το έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι λοιπόν προέκυψε και η συνεργασία μας με το ΠΕΚ/ΑμεΑ.
Έχοντας προσωπική αντίληψη του έργου και της προσφοράς των ανθρώπων του ΠΕΚ/ΑμεΑ, η μόνη σκέψη ήταν το "πώς" και όχι το "αν" θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.
Είμαι σίγουρη ότι θα περάσουμε πολλοί από το Χριστουγεννιάτικο bazaar, για να προμηθευτούμε τα συμβολικά δωράκια που θα προσφέρουμε τις γιορτινές ημέρες σε φίλους και συγγενείς, γιατί ξέρουμε ότι έτσι θα συμβάλουμε έστω και λίγο στην προσπάθεια που καταβάλει το ΠΕΚ/ΑμεΑ, για να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Ειλικρινά ευχαριστώ τους ανθρώπους του ΠΕΚ/ΑμεΑ, για τη συνεργασία αυτή και τη διοργάνωση του Πολυφεστιβάλ, καθώς επίσης θέλω να κάνω ειδική μνεία και να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Μαστοράκη και το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε την Κιθαριστική Ορχήστρα, που θα διευθύνει ο σπουδαίος σολίστας και συνθέτης κ. Βαγγέλης Μπουντούνης. Επειδή όμως με ανυπομονησία περιμένουμε να δούμε αλλά και τα παιδιά του ΠΕΚ/ΑμεΑ περιμένουν για να παίξουν, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές με πολλές ευτυχισμένες στιγμές! Χρόνια πολλά, σας ευχαριστώ πολύ".
Η Πρόεδρος του Πειραϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία κυρία Φωτεινή Μάργαρη, στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων: "Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, δεν είναι αποτέλεσμα των ατομικών λειτουργικών περιορισμών τους, αλλά συνέπεια των ατελειών της κοινωνίας, οι οποίες ορθώνουν εμπόδια στην ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων αυτών. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση αυτής της πρόσκλησης, δηλαδή στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή, δικαιοσύνη και ισότητα για άτομα με αναπηρία, γιατί δεν έχουν τόσες πολλές ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και την κυρία Λαουλάκου, οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν την ευκαιρία να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση. Να δώσουμε την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία, να περάσουν δύο ημέρες αφιερωμένες σε αυτούς και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα στα άτομα τυπικής ανάπτυξης να συνυπάρξουν έστω για λίγο, με τα άτομα με αναπηρία. Να καταλάβουν ότι είναι άτομα με δικαιώματα. Μια παρόμοια εκδήλωση είχαμε διοργανώσει στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου το 2012, είχε επιτυχία και σκεφτόμασταν εδώ και καιρό να επαναλάβουμε αυτή την εκδήλωση. Μετά από μια εκδήλωση για τον Κακογιάννη, η κυρία Λαουλάκου μας πλησίασε και μας ζήτησε να συνεργαστούμε. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ένα θεόσταλτο δώρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και όλους όσοι βοήθησαν στην επικοινωνία και στην οργάνωση του Πολυφεστιβάλ".
Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Χιλιάδες άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, μέλη των οικογενειών μας, φίλοι, ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη την Ελλάδα, είχαμε πλημμυρίσει τους δρόμους των Αθηνών. Το σύνθημά μας ήταν απλό και κατά τη γνώμη μου καταλυτικό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στη χώρα μας. Για να φτάσουμε να το πούμε αυτό, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ευρωζώνης, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, έχει πάει κάτω από το ελάχιστο αποδεκτό όριο κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό ζητήσαμε από τη Βουλή, από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού που συναντηθήκαμε, αυτό θα ζητήσουμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στόχος είναι όλες οι δομές, που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να μείνουν ανοικτές. Αυτό κάναμε και εσείς στο ΠΕΚ/ΑμεΑ το γνωρίζετε, μέσα από την πρόσκληση που έχει βγει από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό κάνουμε με το σύστημα και την καμπάνια που ξεκινήσαμε: Κανένας Δήμος της χώρας χωρίς ΑμεΑ. Να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται για να δημιουργηθούν ελάχιστες υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία. Όλοι μαζί προσπαθούμε σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο των δραματικών αλλαγών στη ζωή μας, των δραματικών αλλαγών στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούμε σε αυτή τη χώρα, σε όλους τους τομείς. Στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στην εργασία, στα εισοδήματα, στη προστασία της οικογένειας. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Πειραιά, μπορεί πραγματικά να είναι το θεμέλιο μιας σύγχρονης κοινωνικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία στον Πειραιά, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και μέσα από άλλες δυνατότητες. Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει. Θερμά συγχαρητήρια στη δουλειά που κάνει το ΠΕΚ/ ΑμεΑ, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, που είμαι βέβαιος ότι η Δημαρχία Μώραλη θα την κάνει ακόμα μεγαλύτερη. Να είστε όλοι καλά".
Το Πολυφεστιβάλ "Κάτι...Παίζει", υποστηρίζουν το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πειραιά και η Παιγνιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου