Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τον Τσίπρα: «Μην τολμήσεις να κάνεις εκλογές!»
Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ομιλία του Α. Τσίπρα από τη Νίσυρο ή να διαβάσουν το κείμενό της αργότερα, είναι πιθανό ότι θα πήγαν να παίξουν στοίχημα αμέσως μετά: Εκλογές, το αργότερο την άνοιξη του 2017!
Η ομιλία του πρωθυπουργού από το ακριτικό νησί ήταν μια καλοδουλεμένη δέσμη ευνοϊκών μέτρων προς τους νησιώτες, για τα οποία ήταν εμφανές ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη είχαν εργαστεί νωρίτερα. Μέτρα φορολογικά και αναπτυξιακά, μέτρα για την καλύτερη συγκοινωνία των νησιών, την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας –όλα αυτά σίγουρα πρόκειται για μέτρα που δεν θα αφήσουν αδιάφορους τους νησιώτες. Με δυο λόγια, μια ομιλία με προεκλογικό «άρωμα».
«Άρωμα» που γινόταν ακόμη πιο εμφανές από την προειδοποίηση του Α. Τσίπρα, ότι η κυβέρνησή του δεν θα ρωτήσει κανέναν, αν είναι να δώσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη –και είναι βέβαια γεγονός, από την άλλη, ότι οι κάτοικοι των πιο μικρών νησιών στερούνται τα αυτονόητα δεκαετίες τώρα.
Αυτά φαίνεται πως βλέπουν και οι ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επισημαίνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό (όπως έγραψε το πρακτορείο MNI) ότι θα πρέπει να ξεχάσει εκλογικές «περιπέτειες». Εν τούτοις και παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις (δια του εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου), η πραγματικότητα άλλα λέει. Και, όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα επιτρέπει, αν δεν ενισχύει,  το σενάριο των εκλογών. Έστω και ως διαπραγματευτικό «χαρτί» στη πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα –Μέρκελ. 

Και μπορεί άλλη μια εκλογική αναμέτρηση σε μια αποσταθεροποιημένη Ευρώπη, σε μια μικρή χώρα μάλιστα, να μην σημαίνει και πολλά πράγματα, αλλά! Η παραδοχή ότι η αξιολόγηση δεν έκλεισε και οι Έλληνες οδηγούνται (πάλι) σε εκλογές, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ψήφο πολιτών άλλων χωρών (όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) –και αυτό είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται έντονα σε κυβερνητικούς διαδρόμους. 
Την ίδια ώρα δε, η κυβέρνηση εξαπέλυε επίθεση κατά του ΔΝΤ, όπως από χθες το πρωί. Τριπλή επίθεση μάλιστα: από τον πρωθυπουργό που επέκρινε τους «ανόητους τεχνοκράτες» που βαφτίζουν το λάθος ως σωστό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο μπρίφινγκ και, τέλος, με νον πέιπερ, που εστίαζε στις λαθεμένες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού. Υπερβολικά αισιόδοξες, όσο κυβερνούσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Παπαδήμου, υπερβολικά απαισιόδοξες επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης. 
Το γεγονός όμως ότι οι Βρυξέλλες πήραν θέση κατά των προβλέψεων του Ταμείου, είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη τη φορά αυτή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.