Ένα αστυνομικό και διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη Βραζιλία, καθώς οι αρχές της χώρας εντόπισαν ένα καμμένο ΙΧ με μια απανθρακωμένο σορό, η οποία εκτιμούν ότι ανήκει στον αγνοούμενο από τη Δευτέρα έλληνα πρέσβη στο Ρίο της Βραζιλίας, Kυριάκο Αμοιρίδη. 
Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ωστόσο η αστυνομία επισήμως δεν το επιβεβαίωσε.
Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την επικοινωνία του με τον πρέσβη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βραζιλία για το θάνατο του πρέσβη. 
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «δεν υπάρχει τέτοια ταυτοποίηση» και για την ώρα δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινωθεί. Επεσήμανε ότι το ΥΠΕΞ είναι σε επαφή με τις τοπικές αρχές και ότι έχει υπάρξει επικοινωνία και με τους οικείους του πρέσβη στην Πέλλα. 
ο κ. Αμανατίδης επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης δεν είχε δεχτεί απειλές, ενώ για το ενδεχόμενο απαγωγής το απέκλεισε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία για να ζητηθούν λύτρα. 
Τα ξημερώματα, διέρρευσαν πληροφορίες στον βραζιλιάνικο Τύπο και αναπαρήγαγαν διεθνή ΜΜΕ ότι η αστυνομία της Βραζιλίας βρήκε απανθρακωμένο πτώμα στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, το οποίο φέρεται να ανήκει στον Κυριάκο Αμοιρίδη.

Τι εκτιμά η αστυνομία

Το πτώμα ήταν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο που του έβαλαν φωτιά. Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ και την αστυνομία οι πινακίδες ταιριάζουν με εκείνες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πως βρέθηκε εκεί ο Έλληνας πρέσβης και τι ακριβώς συνέβη. 
Πάντως να σημειωθεί ότι την υπόθεση ερευνά η υπηρεσία δίωξης ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου για να εξεταστεί.
Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης αστυνομίας μιλώντας σε βραζιλιάνικη εφημερίδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μπραζίλια να έχει πέσει θύμα απαγωγής. 
«Δεν εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση της απαγωγής», είχε πει ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι απαγωγείς θα είχαν ήδη επικοινωνήσει με την οικογένεια του κ. Αμοιρίδη για να ζητήσουν λύτρα. 


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε, χθες, από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.
Κατόπιν άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ζητήθηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών της Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία στην Μπραζίλια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση και προβαίνουν, σε στενή συνεργασία με τις βραζιλιανικές αρχές, σε όλες τις δέουσες ενέργειες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.