Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό για το θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης και σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ALDE) στη ευρωβουλή Γκι Φέρχοφστατ ζητούν να μην εκδοθούν οι τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ζωή τους.
Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης των 8 αύριο Τρίτη στον Άρειο Πάγο, ο κ. Φέρχφσταντ έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαΪκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.
«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης» αναφέρει και προσθέτει:
«Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών.»
Financial Times: Η υπόθεση των 8 δημιουργεί νέα διλήμματα στον Τσίπρα
Το ζήτημα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα, αναφέρει ο Kerin Hope σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής εάν προχωρήσει η έκδοση.Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση εντός της εβδομάδας, αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν:
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης, ορισμένο φοβούνται ότι πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην υπόθεση.
«Εάν η Ελλάδα στείλει πίσω τους στρατιωτικούς θα δεχθεί την κριτική ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τη Άγκυρα επειδή αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση» σημειώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, μιλώντας στους FT.
Κάποιοι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Αγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, τονίζουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.
Όπως σημειώνουν, η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
FAZ: Πονοκέφαλος στον Τσίπρα η υπόθεση των 8
Στο θέμα της έκδοσης των 8 αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα FAZ σε δημοσίευμά της.«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Ελληνα πρωθυπουργό» τονίζει η FAZ, ενώ υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, δεδομένης και του ότι η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δοξιάδης στην WSJ: Μην παραδώσετε τους 8 στην Τουρκία
Στο θέμα των 8 αναφέρθηκε με άρθρο του στην αμερικανική Wall Street Journal και ο έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης.Ο γνωστός συγγραφέας υπογραμμίζει ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη και καλεί την Ελλάδα να μην βάψει τα χέρια της με το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δοξιάδης κάνει επίσης επίκληση στη Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας, και αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές, τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θα τις διαβεί.
«Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων» σημειώνει μεταξύ άλλων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου