Κυπριακό Live: Κρίσιμη διάσκεψη στη Γενεύη - Μπαράζ επαφών Αναστασιάδη

Η 12η Ιανουαρίου 2017 θα καταγραφεί στην ιστορία, ως ημερομηνία κατά την οποία άρχισε στη Γενεύη, Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.
Με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, άνοιξε επίσημα πλέον ο δρόμος για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία άρχισε το πρωί της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Γενεύης.
Σε αυτή την αίθουσα, στο Παλάτι των Εθνών, γίνεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό:

Ολες οι πλευρές πήραν ήδη θέσεις:





Η Διάσκεψη ξεκίνησε με τριμερή κατ' ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτιέρες, ενώ προηγουμένως έγιναν διμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων μερών στη Διάσκεψη.
Η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό:


13:19 Αυτή την ώρα πήρε τον λόγο στην Διάσκεψη ο Νίκος Κοτζιάς.

13:18 Πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για πιθανή μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ.
13:17 Τζανακόπουλος: Ακόμα και σήμερα, αν χρειαστεί, θα μιλήσουν Τσίπρας -Ερντογάν
Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
13:09 Μπόρις Τζόνσον: ευελιξία και δημιουργικότητα για να βρεθεί λύση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει:
«Βρίσκομαι στη Γενεύη για να προσφέρω την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν το θέμα με ευελιξία και δημιουργικότητα για να βρεθεί λύση.»
13:01 Μάρτιν Σουλτς: χρειάζεται «ηρωϊκή αποφασιστικότητα»
Χρειάζεται «ηρωική αποφασιστικότητα» για την επανένωση της Κύπρου, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Σουλτς γράφει ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου συναντώνται σήμερα στη Γενεύη. Μια πρωτιά. Μια αποκαλυπτική στιγμή στις προσπάθειες για επανένωση. Μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ηρωική αποφασιστικότητα».
12:56 Αντιδρούν τα κυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς Αναστασιάδη
Αντιδράσεις προέκυψαν στους κόλπους της ελληνοκυπριακής κοινότητας για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το Εδαφικό, καθώς και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η Ελένη Θεοχάρους.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε από την Γενεύη.


Τονίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:
Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.
Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο Εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

12:50 Το Βερολίνο πιέζει για λύση
To Βερολίνο παρενέβη για να υπάρξει σημαντική κατάληξη στο θέμα του Κυπριακού, υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ, Άννα Ανδρέου, το κλίμα από τουρκικής πλευράς είναι θετικό και αν υπάρξει προοπτική κατάληξης η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.
Ιστορική διαδικασία
Κατά την τελευταία μέρα της κατ' ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία άρχισε στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης, με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα.
Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τ/κ χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ε/κ πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.
Στη Διάσκεψη το μόνο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Διάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Έιντε δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.
Ποιοί συμμετέχουν στην Διάσκεψη για το Κυπριακό
Στη Διάσκεψη, συμμετέχουν η Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τζαβούσογλου, η Ελλάδα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, η Βρετανία, με τον ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Γκλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και τα ΗΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουντέρες.

Το πρόγραμμα της Διεθνούς Διάσκεψης
Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη φέρουν τον τίτλο «His exellency», εκτός από τον Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, η Διάσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε και εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη, θα παρίσταται ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος
Η Διάσκεψη θα αρχίσει στις 12.15 και θα διαρκέσει έως τις 2 μετά το μεσημέρι, οπότε θα διακοπεί. Θα συνεχιστεί στις 7 το βράδυ.
Στις 12 το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, θα γίνει συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στις 15.45, ο κ. Γκουτιέρες θα προβεί σε δήλωση, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.