Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει –χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- για το «τέλος της λιτότητας» οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να ήταν κάτι περισσότερο από σαφείς στη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων: ζητούν μέτρα που θα αποδώσουν 2% του ΑΕΠ με τη μια ποσοστιαία μονάδα να πρέπει να προέλθει από το ασφαλιστικό (δηλαδή την περικοπή των συντάξεων) και την άλλη ποσοστιαία μονάδα από το φορολογικό δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν εδώ και τώρα με ημερομηνία εφαρμογής στην καλύτερη περίπτωση την 1/1/2019 καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2018. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων για την επόμενη χρονιά.
Η «απότομη» διακοπή των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η γλώσσα του σώματος των Ελλήνων υπουργών καθώς αποχωρούσαν περίπου στις 22:00 το βράδυ από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η αναβολή της συζήτησης για τα δημοσιονομικά και η μη δημοσίευση της ατζέντας για τον σημερινό κύκλο συναντήσεων με τους «θεσμούς» δεν άφηναν χθες πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ακόμη και Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήριζε χθες «αρκετά αισιόδοξη» την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Ύστερα από δυόμιση ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα –η οποία είχε διευρυμένη σύνθεση καθώς εκτός από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη παρέστησαν και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης- οι υπουργοί δεν έκαναν την παραμικρή δήλωση και περιορίστηκαν να πουν ότι συζητήθηκε η … ατζέντα. Φαίνεται όμως ότι η ατζέντα πέφτει πολύ «βαριά» με τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να επιμένουν: ζητούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ με τη μια ποσοστιαία μονάδα να προέρχεται από τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τίθενται σε αμφισβήτηση «με το καλημέρα» βασικές διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως:
1. Το να περιοριστεί ο λογαριασμός των μέτρων για μετά το 2019. Κυβερνητικός αξιωματούχος άφηνε χθες μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι το 2% του ΑΕΠ μπορεί να «κατέβει» καθώς αποτελεί σημείο εκκίνησης για τους θεσμούς. Το πόσο (και το αν) μπορεί να κατέβει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα συμφωνηθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016
2. Το να μετατεθεί η μείωση των συντάξεων για μετά το 2019 και σε βάθος 5ετίας. Το ΔΝΤ θέλει μέτρα καθαρής απόδοσης 1,8 δις. ευρώ τώρα.
Ακόμη και η βασική ρητορική της κυβέρνησης ότι τα «καλά» και τα «κακά» μέτρα θα ισχύσουν ταυτόχρονα, μπήκε από χθες σε άλλη βάση καθώς αποσαφηνίστηκε ότι «καλά μέτρα» θα υπάρξουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος θα υπάρχουν μόνο αρνητικά μέτρα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου