«Βατερλό Τσίπρα – Κυβέρνηση σε αποδρομή»

 

Ο ελληνικός λαός οφείλει να μάθει σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόμαστε και τι ακριβώς έχει, μέχρι στιγμής, συμφωνηθεί όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση. Κι αυτό πρέπει να γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, διότι αυτός είναι ο φυσικός χώρος μιας δημοκρατικής πολιτείας. Και η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Θα ήθελα να ξεκινήσω διαβάζοντας ένα απόσπασμα παλαιότερης ομιλίας. Θα σας πω μετά τίνος είναι αυτή η ομιλία. Αν και φαντάζομαι ότι θα το έχετε ήδη μαντέψει. Διαβάζω: «Στην αρχή, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει το γνωστό. Ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια, αρχίζει να υποχωρεί μιλώντας για μέτρα μεν, αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνουν αιφνιδιασμένοι. Μα πόσο σκληρή είναι τελικά αυτή η τρόικα. Τέλος, διακόπτουν λίγο τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτούν. Και που καταλήγει σχεδόν πάντα αυτό το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της δραματοποίησης; Στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης». Ξέρετε ποιος τα είπε αυτά, φαντάζομαι. Αλέξης Τσίπρας, στις 29 Νοεμβρίου 2014.

Μόνο που η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, δεν συνιστά απλά μια άτακτη υποχώρηση, αυτο-γελοιοποίηση και παράδοση. Αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Και μαζί αποτελεί και την απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται. Και ότι το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση περίπου σαν έναν εθνικό θρίαμβο. Κάποιοι πανηγύρισαν το τέλος της λιτότητας.

Οι πολίτες, όμως, πρέπει να μάθουν ακριβώς τι έχει συμφωνηθεί. Διότι, πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει, φυσικά, πολύ γκρίζο. Τρία πράγματα συγκρατείστε: Πρώτον, τα μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες, αλλά ακόμα πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και παραβιάζουν κάθε «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης. Δεύτερον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε - και συνεχίζει να έχει - τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία. Και τρίτον και χειρότερο, η Κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. Χωρίς μάλιστα να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα.


Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας από τους δανειστές ως αντίμετρο. Αντίμετρο για την αναξιοπιστία αυτών που κυβερνούν στο παρόν, δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και είναι, δυστυχώς, το μόνο πραγματικό αντίμετρο. Το αντίμετρο για τη ζημιά που συνεχίζουν οι κυβερνώντες να κάνουν στη χώρα. Και μέσα και έξω.

Η αλήθεια είναι σκληρή. Και ακόμα σκληρότεροι είναι οι αριθμοί. Τα συμφωνημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι 3,6 δις. Αυτά προστίθενται στα 9 δις μέτρα που ήδη έχει πάρει ήδη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 12,5 δις νέα μέτρα πήρε η Κυβέρνησή σας. 12 δις τάζατε χωρίς καμία ντροπή και χωρίς καμία συστολή στη Θεσσαλονίκη. Ισορροπία τρόμου και καταστροφής.

Συμφωνήσατε ήδη – όπως φαίνεται - αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Και φυσικά, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι ένας πολίτης που δήλωνε σήμερα εισόδημα 8.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει από το 2019 φόρο 450 ευρώ, περίπου. Εκεί που σήμερα δεν πλήρωνε τίποτε. Σημαίνει επίσης ότι ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται και η 12η σύνταξη, ίσως ενδεχομένως και η 11η για κάποιους, εκεί που του τάζατε 13η σύνταξη. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά. Δυστυχώς, όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βρίσκεται στο πουθενά.

Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η. που αντιστοιχούν στο 40% της παραγωγικής ισχύος της επιχείρησης. Εσείς που πολεμούσατε το μοντέλο της Μικρής Δ.Ε.Η. αποδεχθήκατε ακριβώς αυτό. Και αφού περάσατε βέβαια, 2 χρόνια απαξιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τις ανερμάτιστες πολιτικές σας. Να σας θυμίσω που ήταν η μετοχή της Δ.Ε.Η. πριν από 2 χρόνια; 2,5 χρόνια το 2014; Στα 12 ευρώ ξέρετε που είναι σήμερα; 2,9 ευρώ. 4 φορές κάτω. Και σε τελική ανάλυση ποιος ευνοείται από την απαξίωση της επιχείρησης, αν όχι οι ανταγωνιστές της;

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα της Κυβέρνησης, για τα οποία ακούσαμε πολλά. Είναι, ομολογουμένως – σχεδόν συγκινητική – αγωνιώδης, η προσπάθειά σας, να παρουσιάσετε το νέο πακέτο μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο. Μόνο που πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. Γιατί τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος 3,5%. Ενώ η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές των συντάξεων θα ισχύσουν ούτως ή άλλως.

Και κάτι ακόμα, μια απορία ακόμα: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε για μια πρόβλεψη που υπήρχε σε όλα τα Μνημόνια; Γιατί και στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε η δυνατότητα να παρθούν μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων.

Αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, μειώνοντας τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο πετρελαίου θέρμανσης, την εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία, είχε προγραμματιστεί και η κατάργησή της. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Εμείς το κάναμε χωρίς να πανηγυρίζουμε. Εσείς πανηγυρίζετε, χωρίς καν να το έχετε κάνει.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα που να δικαιολογεί την καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και ρωτώ: Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, όπως προβλεπόταν, θα ήταν πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ το τίμημα για τους Έλληνες πολίτες; Διότι οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτατο τίμημα της φαρσοκωμωδίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν σήμερα την απάντηση: Δεν ξέρετε ούτε τί θέλετε ούτε πώς να το πετύχετε. Ή μάλλον, το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, με κάθε κόστος και όσο γίνεται περισσότερο.

Η μόνη διαπραγμάτευση που επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία θλιβερή, η οποία μάλιστα διεξάγεται σε κοινή θέα. Όπως συμβαίνει με τη Δ.Ε.Η., με φόντο την κατάρρευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Εδώ και μήνες, είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους από αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας δικαίωσαν. Η ύφεση επέστρεψε. Ύφεση στο τέλος του 2016 και πολύ άσχημα μηνύματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Χάθηκαν θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, χάθηκαν πάνω από 144.000 το τετράμηνο Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017. Η ρευστότητα στην οικονομία εξαφανίζεται. Πάλι είχαμε εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Πάνω από 2,5 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα «κόκκινα δάνεια» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται. Το Κράτος έχει κηρύξει και πάλι άτυπη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Κανείς δεν εμπιστεύεται μια Κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Που άλλα συμφωνεί και άλλα παρουσιάζει. Που δεν τηρεί το λόγο της προς καμία κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται αυτή η Κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. Ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που όλοι σας λένε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτει για το μέλλον, για να το αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση.

Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και η θέση της είναι ευάλωτη. Όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει ήδη χαθεί. Θα είμαστε τυχεροί αν φτάσουμε στο 1,5%. Και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά και για το 2018. Διότι όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα που συμφωνήσατε κακήν κακώς στη Μάλτα, δεν θα είχαν ζητηθεί αν η χώρα είχε μείνει στην τροχιά ανάπτυξης που βρισκόταν, το 2014.

Και βέβαια ούτε πριν από ένα χρόνο, όταν έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τολμούσε κάνεις να ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα και, αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες.

Δυστυχώς, συχνά με τη σιωπηλή συμφωνία των θεσμών που ανέχτηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και που κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του Κράτος.

Ακόμα χειρότερα, όμως: Έτσι όπως χειριστήκατε τα πράγματα, φαίνεται ότι έχετε εκχωρήσει στο Δ.Ν.Τ. τον τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Και είναι φυσικά γνωστές οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εν πολλοίς, τα κάνατε θάλασσα. Και πήγατε τη χώρα στο βυθό.

Θυμίζω ότι, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν από τους πρωταθλητές στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, είναι ουραγός, μόνη χώρα από τις 18 με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Αυτός είναι ο πάτος που μας οδήγησε ο κ. Τσίπρας. Και αυτός είναι ο πάτος όπου κινδυνεύει να παγιδευτεί μια ολόκληρη χώρα. Κι αυτό, γιατί η Κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα υφεσιακά για μετά την λήξη του τρίτου Προγράμματος.

Να σας το πω απλά: Δεχθήκατε, από τις αρχές του 2017, να προεξοφλήσετε ότι η χώρα δεν θα έχει βγει από την κρίση ούτε το 2019. Και δεν κερδίσατε τίποτα συγκεκριμένο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Έχετε εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Γιατί σε αυτό συμφωνήσατε το Καλοκαίρι του 2015.

Συνοψίζω: Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος, χωρίς μέτρα. Και δεχθήκατε μέτρα, χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Και μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018.

Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Πιστεύετε αλήθεια ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι επόμενοι; Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν.

Η μείωση του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση των συντάξεων έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Οι πολίτες σας πλήρωσαν και σας πληρώνουν. Και τα κανονίσατε να σας πληρώνουν και αφού δεν θα είστε πια στην εξουσία.

Για να υπάρξει η ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης, πρέπει να έρθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Μια πολιτική αλλαγή σε όλα: Στα λόγια, στα έργα, στο ήθος, στη νοοτροπία, στην αποτελεσματικότητα, σε όλα. Μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει ξανά στη χώρα την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία. Θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του Τόπου για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον για τη χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Για να κερδίσουμε ξανά το σεβασμό της χώρας από τους εταίρους. Για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Αυτήν την αποστολή δεν μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητάει σοβαρά με μια Κυβέρνηση που παραπαίει. Όλοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε. Είστε μια Κυβέρνηση σε αποδρομή. Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό για τη χώρα. Μια χώρα που, μόνο αν επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορέσει να διαπραγματευθεί από άλλη βάση τα εθνικά της συμφέροντα. Τα εθνικά της συμφέροντα που τελικά εσείς δεν τα υπηρετείτε.

Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να σκορπίζετε το μίσος. Τρέφεστε από την ένταση και συντηρείστε από το διχασμό. Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για τους σκοπούς της θεατρικής παράστασης που κάθε φορά στήνετε. Μόνο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό και όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, επειδή δεν μπορείτε να την κάνετε ένα μεγάλο εργοτάξιο για το αύριο.

Σταματήστε να κατασκευάζετε εχθρούς. Σταματήστε να βλέπετε παντού θεωρίες συνωμοσίας. Και επιτέλους, δεν σας φταίει η αντιπολίτευση. Η δική σας ανικανότητα σας φταίει. Γι’ αυτό, το λέμε και πάλι: Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και να συμβεί αυτό, που σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση. H μοίρα μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Και σας θυμίζω κάτι ακόμα που θα το βρείτε ενδιαφέρον. Τον Ιούλιο 2014, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Το 30% που αθροίζουν τα δύο Κόμματα – στις δημοσκοπήσεις τότε - που συγκυβερνούν, θέλει να αποφασίσει για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες. Δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις». Πόσο αθροίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ; Θα σας αφήσω να το βρείτε μόνοι σας. Πάντως είναι κάτω από 30%.

Αν η συνέπεια δεν ήταν λέξη που αγνοείται στο λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα, θα είχατε κάνει ήδη από καιρό αυτό που πρέπει. Θα είχατε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Και όσο νωρίτερα συμβεί τόσο καλύτερα για τον Τόπο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε ό,τι αφορά την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Άρτον η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα «φάλτσα» σε όλους τους τομείς.

Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα Νοσοκομεία κρατιούνται, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής, και να τους συγχαρώ για την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει. Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχετε καταθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλη κι όλη μια τροπολογία, χωρίς καν την αναγκαία χρηματοδότηση. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να φωνάζετε για τα «5 ευρώ» από όσους έκαναν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Φυσικά, είχαμε εξαιρέσει τότε τους οικονομικά αδύναμους. Φωνάζατε για τα «5 ευρώ». Τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Αυξήσατε σε όλους τις εισφορές κατά 2%. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να μιλάτε για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των δημόσιων Νοσοκομείων. Και ως Κυβέρνηση τι κάνατε; Απολύσατε τους Διοικητές μέσα από μία διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε στο ΣτΕ και θα χρεώσετε τώρα το Δημόσιο με αποζημιώσεις.

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και διαφάνειας στον τομέα της Υγείας, όλα παραμένουν στάσιμα. Ούτε την αντικατάσταση, ούτε την ενίσχυση του στόλου των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε.

Την περασμένη βδομάδα, στη Χαλκιδική πέθανε ένας συμπολίτης μας, περίμενε δυο ώρες για να έρθει το ασθενοφόρο. Προχθές, η τραγωδία επαναλήφθηκε. Ένιωσε κανείς την ανάγκη από εσάς, έστω να ζητήσει συγγνώμη;

Και ακόμα, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθεί κανένα έργο του Τομέα Υγείας, επειδή οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν εγκρίνουν την υποβληθείσα στρατηγική του Υπουργείου.

Όπου και αν κοιτάξουμε, υπάρχει μια εικόνα παρακμής, αδράνειας και ανικανότητας. Και το μόνο που επικαλείστε, είναι ότι το Ε.Σ.Υ. καλύπτει πλέον τους ανασφάλιστους ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι δική σας αλλά ισχύει από το 2014. Ψέματα και μικροψυχία και σε αυτό. Όπως σε όλα, όπως και στα πρόσφατα εγκαίνια των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Η συνταγή πολύ γνωστή και παλαιοκομματική. Επιχειρείτε να κρύψετε το φιάσκο της αποτυχίας στην αρένα της σκανδαλολογίας. Βγάζοντας μπροστά γνωστού ύφους και ήθους Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να μη μένει αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για τον ενορχηστρωτή του όλου εγχειρήματος.

Ειλικρινά πιστεύετε ότι θα μας φέρετε σε δύσκολη θέση με τις Εξεταστικές; Αδίκως κουράζεστε. Θέλετε Εξεταστική; Συμφωνούμε. Όλα στο φως. Θέλετε να την υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας. Με έναν όρο όμως: Θα μπουν μέσα άλλες δύο χρονικές περίοδοι. Θα μπει μέσα το 1996 και θα μπει και η τελευταία διετία. Τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το 1996, με ποια λογική, αλήθεια, ξεκινάτε την Εξεταστική από το 1997; Είναι ένα εντελώς αυθαίρετο χρονικό ορόσημο.

Αν θέλετε να πιάσουμε όλη την περίοδο Σημίτη θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1996. Γιατί από το ’97; Να σας πω εγώ γιατί: Ο λόγος που θέλετε να το αποφύγετε, είναι ότι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τότε ήταν ο σημερινός Υπουργός σας ο κ. Κουρουμπλής. Και για να αποφύγετε τον έλεγχο της περιόδου Κουρουμπλή, κόβετε μια χρονιά από την περίοδο Σημίτη.

Ξέρετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανοίξατε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ στα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου» και σε διάφορους περιπλανώμενους του ΠΑΣΟΚ, πήρατε μαζί «πακέτο» και τις ευθύνες τους. Θα απολογηθείτε γι’ αυτές.

Και αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ιδού η Ρόδος. Βάλτε μέσα και το 1996, ώστε να ελεγχθούν και να έργα και ημέρες του κ. Κουρουμπλή. Και αν ουδέν μεμπτόν προκύψει – για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Παππά για τα εξωτικά ταξιδάκια του με ιδιωτικά λίαρ τζετ και με εκλεκτή παρέα – τόσο το καλύτερο για όλους. Η άρνηση σας, όμως, κάτι λέει...

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία διετία, το θεωρούμε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης. Ιδίως όταν για την περίοδο αυτή, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας, που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και σε τυχόν αδικήματα Υπουργών.

Και τα ζητήματα αυτά δεν είναι καθόλου επουσιώδη. Δελτία τιμών φαρμάκων που δεν εκδόθηκαν ζημιώνοντας το Δημόσιο. Διαγωνισμοί που καταργήθηκαν αυθαίρετα. Παράνομες αποφάσεις που κατέπεσαν στα δικαστήρια. Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπαλλήλους που εκτελούσαν εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Για όλα αυτά πιστεύετε ότι δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις; Ελάτε και δείξτε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

Και επαναλαμβάνω ότι, αν το κάνετε, εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρότασή σας. Δεν θα το κάνετε, όμως. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον, γιατί δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά οι εντυπώσεις. Και δεύτερον, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι, για τη δική σας την περίοδο, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Οι τελευταίοι σε αυτή την αίθουσα που μπορούν να παραδίδουν μαθήματα χρηστής διοίκησης είστε εσείς.
Πάμε να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Και πρώτα απ’ όλα, ποια ήταν η στάση σας σε μια σειρά παρεμβάσεων που μείωναν τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας και ενίσχυαν τη διαφάνεια. Θεσπίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε γιατρούς που υπερέβαιναν τα όρια συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς που δεν χορηγούσαν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Εμείς μειώσαμε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 3,5 δις ευρώ, με σημαντικό πολιτικό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση καταψήφισε όλα τα μέτρα που στόχευαν στην περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Κυβέρνησή σας – Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής – παρά την ρητή αναφορά του Νόμου, δεν εξέδωσε δελτίο τιμών για το 2015, ώστε να γίνει μείωση στις τιμές. Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θεωρείτε χρήσιμο και κρίσιμο να διερευνηθεί και αυτή η πτυχή;

Εμείς είχαμε ετοιμάσει διαγωνισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων. Τους ακυρώσατε με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα πιο ακριβά. Ξαναρωτάω: Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θα έπρεπε και αυτή η πτυχή του θέματος να εξεταστεί από την Εξεταστική;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, θα μπορούσε να έχει λάβει μια σειρά από μέτρα. Το 2014, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η πρόταση στρατηγικής της Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Υγεία. Περιλάμβανε μια σειρά από προτάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής αδικημάτων και τη μετατροπή των ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα. Τη θέσπιση αυστηρότερων ποινικών και πειθαρχικών ποινών. Τη θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων – μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία στο χώρο της Υγείας – καθώς και τη στελέχωσή τους από δικαστικούς λειτουργούς. Την ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ξέρετε πόσες δράσεις από αυτές υλοποίησε η Κυβέρνησή σας; Ούτε μία. Γιατί δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να παριστάνετε ότι χρησιμοποιείτε τη διαφάνεια για να πετάτε λάσπη. Επειδή, όμως, εσείς θα φύγετε και εμείς θα έρθουμε καταθέτω σήμερα κάποιες πρόσθετες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για τη διαφάνεια και τα περισσότερα θα τα κάνουμε μέσα στις πρώτες 180 ημέρες. Αναφέρω ενδεικτικά: Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικών με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων. Αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με έμφαση στον έλεγχο της ποσότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Απόλυτη διαφάνεια σε θέματα, όπως η πρόσβαση στις λίστες χειρουργείων και στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. Σύνδεση με την πρωτοβουλία του Open Government Partnership για την πολιτική των ανοικτών δεδομένων και στους δημόσιους φορείς Υγείας. Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις εταιρίες του κλάδου, οι οποίες δεν υιοθετούν εσωτερικές διαδικασίες και εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς. Και βέβαια, κεντρικός ανασχεδιασμός του συστήματος προμηθειών Υγείας με χρήση συμφωνιών - πλαίσιο, νέα πρότυπα και απλούστευση των διαδικασιών.

Η διαφάνεια διασφαλίζεται με μηχανισμούς ελέγχου και λήψης αποφάσεων που λειτουργούν στο φως και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Θέλετε διαφάνεια; Σας ανέφερα ήδη αρκετές προτάσεις. Προχωρήστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά είναι προφανές ότι αυτά δεν σας απασχολούν. Αντιθέτως, είτε μέσω των αποφάσεών σας σήμερα όπως στο θέμα της μη-έκδοσης δελτίου τιμών των φαρμάκων είτε μέσω της αδράνειας γίνεστε οι καλύτεροι υπηρέτες των συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Αυτό είστε τελικά: Μια δύναμη ακινησίας και διατήρησης όλων των κακώς κειμένων στη χώρα. Δεν είστε εκείνοι που θα διώξουν το παλιό. Είστε οι προστάτες του παλιού και αποδειχθήκατε πιο παλιοί από το παλιό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας έφερε μόνο φτώχεια. Φτώχεια στους πολίτες και πολύ λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Τόπος έχει υποφέρει από το διχασμό. Εσείς επιπόλαια και ανεύθυνα τον καλλιεργείτε, βλέποντάς τον ως ένα πολιτικό όπλο και ύστατο καταφύγιο για την πολιτική σας επιβίωση. Επιδιώκετε τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διαιώνιση της κρίσης. Γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορείτε να υπάρξετε. Γιατί στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε ρόλο.

Η χώρα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από εσάς. Εμείς εγγυόμαστε την υπέρβαση της κρίσης. Τη μεγάλη φυγή μπρος τα εμπρός. Την οριστική ρήξη με τις παθογένειες του χθες. Την πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα της αλήθειας. Την αλήθεια της ελπίδας. Για όλους, αλλά πρώτα από όλα για τους νέους ανθρώπους.

Πάνω από όλα, όμως, έχω ένα προσωπικό χρέος: Να ενώσω όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό η παράταξή μας θα κάνει τα πάντα. Να αφήσουμε πίσω μας τους τεχνητούς διχασμούς και το μίσος που καλλιεργείτε, του φθόνου και των διακρίσεων. Αυτά που μας κρατάνε όλους πίσω. Και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά που να την φέρνει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ξέρουμε καλά ότι δεν θα είναι εύκολο. Γιατί τα αποτυπώματα των πολιτικών σας επιλογών θα μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια αφότου θα έχετε γυρίσει στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Αλλά ένα είναι βέβαιο. Με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα, θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Για να κάνουμε τους Έλληνες και πάλι υπερήφανους και αισιόδοξους.





Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.