Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρασ
Χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη... ανησυχία για τις επίσημες ανακοινώσεις που θα εκδοθούν μετά την συνεδρίαση από την Κουμουνδούρου, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για τις τακτικές κινήσεις που θα ακολουθήσει προκειμένου να αποκτήσει εύρος και ευελιξία η κεντρική στρατηγική του αιφνιδιασμού. Ναι μεν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί επαναλαμβάνουν για παράδειγμα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2019, ωστόσο ο ίδιος και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 - τότε που θεωρητικά θα περπατά στην 4η αξιολόγηση - θα κριθούν οι κορυφαίες επιλογές της κυβερνητικής θητείας.

Γι’ αυτό και σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος για παν ενδεχόμενο και πάσα ενδεδειγμένη προς τον αντίπαλο κίνηση. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι λοιπόν η πολυεπίπεδη επίθεση προς την Πειραιώς σε κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα, η κόντρα για την αντιμετώπιση της ανομίας θα μεταφερθεί και θα εξελιχθεί σε μια άλλη μονομαχία στην βουλή μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πασιφανές ότι άλλη μια μονομαχία είναι στα σκαριά του Μαξίμου - η δε Κουμουνδούρου καλείται να πιάσει το «σήμα» της ολικής επίθεσης ανοίγοντας μέτωπα με ιδεολογικό φόντο. Και οι πληροφορίες λένε ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι και η «αριστερή» ατζέντα - δίπλα δηλαδή στην ενημέρωση για την αναβάθμιση των F-16 προς τους βουλευτές και τα στελέχη με τον έντονο προβληματισμό θα «προσγειωθεί» π.χ και η πρόταση για την κατάργηση της μαθητικής παρέλασης – «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιμένει στην οργάνωση μαθητικών παρελάσεων», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης που ήταν από εκείνους που επεδίωξε σύγκλιση των κομματικών οργάνων για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς η έντονη δραστηριότητα του Μαξίμου κατά την φθινοπωρινή αφετηρία του Σεπτέμβρη υποβάθμισε την λειτουργία της Κουμουνδούρου - η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει να συνεδριάσει από τις αρχές του καλοκαιριού.



Δεν είναι όμως μόνο ο «πόλεμος» προς τον Κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του στα άμεσα σχέδια του Μαξίμου. Είναι και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση - πρόκληση προς την κεντροαριστερά ακόμη και πριν εκλεγεί αρχηγός της παράταξης. Ακούγεται ότι ζεσταίνεται το σενάριο επανακατάθεσης πρότασης για την απλή αναλογική ώστε να στριμώξει πολιτικά την προοδευτική παράταξη - βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το ποιός ή ποια θα εκλεγεί στην ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση πιθανή δημοσκοπική άνοδος της κεντροαριστεράς το επόμενο διάστημα δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για το κυβερνών κόμμα - παρότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάγκη συνεννόησης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα των προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Όσο λοιπόν συνεχίζεται η τρίτη αξιολόγηση και οι δανειστές δείχνουν «ανεκτικοί» και δεν βάζουν θέματα για νέα μέτρα, το Μαξίμου θα συνεχίσει από την πλευρά του «προληπτικά» τρις προεκλογικές πρόβες. Είναι κοινό μυστικό ότι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι είναι στο χέρι τους η μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία, αν ληφθούν εγκαίρως σημαντικές πρωτοβουλίες και «ζεσταθεί» για τα καλά η μηχανή της επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα που ο Νίκος Παππάς συνοδεύει υποστηρικτικά τις επικοινωνιακές εφόδους με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα - είτε κατά την διάρκεια των ταξιδιών του, είτε με τις παράλληλες δράσεις με αφορμή τα Περιφερειακά Συνέδρια.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να αναζητεί όλες τις δυνατότητες για παροχές προς τις άκρως ευπαθείς ομάδες- άλλωστε οι δανειστές δεν αντιδρούν σθεναρά για το κοινωνικό μέρισμα προς τους ανέργους- δεν έχουν όμως ανάψει και το «πράσινο φως» για την διανομή του. Τα δε πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% είναι απαγορευτικά για την πρωθυπουργική δέσμευση - αντιθέτως η δεύτερη αξιολόγηση φόρτωσε την υποχρέωση για μειώσεις, ίσως και μαζί, των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019. Οι πληροφορίες λένε εν τω μεταξύ ότι στην τρίτη αξιολόγηση ξεχωρίζουν κι άλλα αγκάθια, όπως στον τομέα της Ενέργειας, αφού στο τραπέζι έχει πέσει πχ και η ιδιωτικοκοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, όπως στη Μεγαλόπολη.

Βέβαια ουδείς από την κυβέρνηση και ειδικά από το Μέγαρο Μαξίμου παραγνωρίζει την πολιτική αίγλη που προσδίδει η εξάντληση της τετραετίας - να σημειωθεί ότι τα χρόνια των μνημονίων άλλαξαν πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις δυο και τρεις φορές μέσα σε μια θητεία. Είναι ένα από τα επιχειρήματα κορυφαίων παραγόντων στις συνομιλίες τους με το πρωθυπουργικό επιτελείο...

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.