Μία εβδομάδα μετά τη συγκέντρωση 2.500 κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως που διεκδίκησαν μαζί ένα φωτεινό και λειτουργικό Πάρκο στο πλαίσιο της δράσης «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως», κι ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει δειλά δειλά να ξαναγεμίζει τις διαδρομές του, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στο κλείσιμο με λουκέτο και της δεύτερης Παιδικής Χαράς του Πάρκου.
Ολόκληρο το Πεδίο του Άρεως δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για να φιλοξενήσει γονείς και παιδιά!
Οι δύο Παιδικές Χαρές ήταν τα τελευταία «οχυρά λειτουργικότητας» που είχαν απομείνει στο Πεδίο του Άρεως, αφού με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν κλειστά τα αναψυκτήρια, τα περίπτερα, οι δημόσιες βρύσες, οι τουαλέτες, ενώ οι πανέμορφες διαδρομές των Πλατανιών και του Ροδώνα έχουν εγκαταλειφθεί στην ερήμωση και τον μαρασμό.
Αντί η Περιφέρεια Αττικής να ξεκινήσει την αναστροφή της πολύχρονης απαξίωσης του Πεδίου του Άρεως, διευκολύνοντας τον κόσμο να ξαναγεμίσει τις πλατείες και τις διαδρομές του, προχώρησε στη «χαριστική βολή», διώχνοντας τα παιδιά και τους γονείς τους από το Πάρκο.
Σε μία τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει την πυκνοδομημένη Κυψέλη, του Γκύζη, τη Νεάπολη, τα Εξάρχεια και τη Βικτώρια δεν υπάρχει πλέον ούτε μία δημόσια κούνια για να «ξεγελάσει» την ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι.
Το λουκέτο και στις δύο Παιδικές Χαρές του Πάρκου, αν δεν είναι μία επιπόλαια αστοχία «υπηρεσιακών παραγόντων», τότε αποκαλύπτει την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να μην επιτρέψει το ξανα-ζωντάνεμα του Πάρκου.
Καλούμε την κυρία Ρένα Δούρου προσωπικά να ξεκαθαρίσει με ειλικρίνεια τις προθέσεις της και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο νέο αυτό «χτύπημα» εναντίον του Πεδίου του Άρεως.
Οι πολίτες νιώθουμε οργή και αγανάκτηση για τον εμπαιγμό και το ερεβώδες χάσμα ανάμεσα στα λόγια και στα έργα της Περιφερειάρχη Αττικής.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τον διωγμό των παιδιών από το Πεδίο του Άρεως.
Πάρκο χωρίς παιδικές φωνές είναι Πάρκο νεκρό.
Κι εμείς Επι μένουμε για ένα ζωντανό Πεδίο του Άρεως
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ «ΛΟΥΚΕΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Τον Απρίλιο του 2016 η Περιφερειάρχης Αττικής υπό πρωτοφανή αστυνομική προστασία εγκαινιάζει με μπαλόνια και «εορταστικές εκδηλώσεις» τις ανακαινισμένες Παιδικές Χαρές του Πεδίου του Άρεως, τη Μεγάλη, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και τη Μικρή στη Λεωφόρο Ηρώων.
Από τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι φθορές και οι δυσλειτουργίες, αφού δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη για φύλαξη και συντήρηση των χώρων.
Στις 5 Ιουλίου 2017 (πριν δηλαδή από μόλις 3 μήνες) η κυρία Δούρου καλεί τους δημοσιογράφους στα γραφεία της και τους ενεχυριάζει φάκελο με παραπειστικές φωτογραφίες για τη (δήθεν καλή) κατάσταση των Παιδικών Χαρών.
Αμέσως μετά, η διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης με (πραγματικές) φωτογραφίες και βίντεο / ντοκουμέντα για την κακή κατάσταση της Μεγάλης Παιδικής Χαράς και τις παγίδες – θανάτου για τα παιδιά.
Στις 27 Ιουλίου του 2017 η Περιφέρεια Αττικής εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της κοινότητας, κατηγορώντας την για «διαστρέβλωση της κατάστασης από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους προβολή(!)». Για την κατάσταση που βρίσκονται οι Παιδικές Χαρές χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «πλήρως ικανοποιητικές».
Η διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης και πολλά ΜΜΕ αναδεικνύουν την πραγματικότητα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 η περιφέρεια Αττικής, υπό τη γενικευμένη κατακραυγή, αναγκάζεται να κάνει στροφή 360ο και να βάλει λουκέτο στη Μεγάλη Παιδική Χαρά, κολλώντας (με σελοτέιπ) ένα χαρτί φωτοτυπίας δίπλα στο λουκέτο που ανέγραφε ότι «η Παιδική Χαρά είναι επικίνδυνη» και οι γονείς θα μπορούσαν να πηγαίνουν στη Μικρή Παιδική Χαρά, όπου θα υπήρχε φύλαξη (καθώς συνορεύει με την πιάτσα πώλησης και διακίνησης ναρκωτικών). Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε από την Περιφέρεια Αττικής για το «λουκέτο» και ούτε δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της Μεγάλης Παιδικής Χαράς. Έγινε προφανές ότι οι υπεύθυνοι διαχειριστές του μεγαλύτερου Πάρκου της Αθήνας δεν αισθάνονται καμία υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τους κατοίκους ως πολίτες, στους οποίους οι αρχές (αιρετές και διορισμένες) είναι υπόλογες και οφείλουν τουλάχιστον ενημέρωση.
Ένα μήνα τώρα, η Μεγάλη Παιδική Χαρά παραμένει κλειστή, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες εργασίες αποκατάστασης – ενώ οι ζημιές θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέσα σε ένα διήμερο – και οι γονείς με τα παιδιά τους αναγκάζονται να πηδούν από ένα σημείο της περίφραξης για να μπουν στον επικίνδυνο χώρο, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή για τα παιδιά τους.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας φύλαξης του Πάρκου δηλώνουν άγνοια για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Παιδική Χαρά, ενώ η Διεύθυνση του Πάρκου και οι συνεργάτες της κυρίες Δούρου στην Περιφέρεια είναι «πολύ απασχολημένοι» για να ενημερώσουν τους πολίτες.
Μία εβδομάδα μετά τη βραδινή συγκέντρωση 2.500 κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως που διαμαρτυρήθηκαν με φακούς και φαναράκια για την απαξίωση του Πάρκου μετά από πρόσκληση της διαδικτυακής κοινότητας «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» στις 27-09-2017, εντελώς απροειδοποίητα η Περιφέρεια Αττικής σφράγισε με λουκέτο και τη δεύτερη Παιδική Χαρά. Και πάλι τοποθετώντας με σελοτέιπ ένα χαρτί Α4, το οποίο δεν διασώθηκε για να γνωρίζουμε τι ανέγραφε.
Πλέον στο Πεδίο του Άρεως υπάρχει ένα χαρτί στη Μεγάλη Παιδική Χαρά που γράφει ότι είναι «επικίνδυνη» και οι κάτοικοι μπορούν να πηγαίνουν στη Μικρή Παιδική Χαρά, όπου όμως τους περιμένει άλλο λουκέτο, χωρίς καν χαρτί ενημέρωσης.
Αν αυτή είναι ορθή συμπεριφορά δημοκρατικής Αρχής προς Πολίτες, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 μέλη της κοινόητητας “Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως” έκαναν “αυτοψία” στις Παιδικές χαρές.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου