«Δύσκολη υπόθεση» αποδεικνύεται η πρόθεση της Κομισιόν να θεσπίσει μαύρη λίστα για τους φορολογικούς παραδείσους μετά την αποκάλυψη των Paradise Papers. Παρά τις ελπίδες της Κομισιόν οι «28» υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία, όπως απαιτείται στην περίπτωση αποφάσεων, που άπτονται φορολογικών ζητημάτων, η συζήτηση των ευρωπαϊων υπουργών Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του σημερινού Ecofin απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.
Μπορεί προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Ecofin, αλλά και στη χθεσινή του Eurogroup αρκετοί υπουργοί Οικονομικών να τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μιας μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων τρίτων χωρών, όμως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν χώρες, οι οποίες διαφωνούν με την υιοθέτηση τέτοιας λίστας.
Αποκαλυπτική των διαφωνιών, που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το Ecofin. «Ευελπιστούμε ότι η αποκάλυψη των Paradise Papers θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας πολιτικής δυναμικής, η οποία χρειάζεται για να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία στο θέμα» δήλωσε. Η Κομισιόν επιδιώκει μια συμφωνία στο Ecofin του Δεκεμβρίου.
«Πρόθεσή μας είναι να υιοθετήσουμε τη λίστα αυτή τον Δεκέμβριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν» είπε από την πλευρά του ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin Τόμας Τονίστε. «Η σημερινή συνάντηση βοήθησε να έρθουν πιο κοντά οι διάφορες απόψεις», ενώ χαρακτήρισε ως «ουσιαστικότερη συζήτηση» της σημερινής συνεδρίασης, αυτή που αφορούσε τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Πέρα, όμως, από τη σύσταση της «μαύρης λίστας» οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν ακόμη και σε κυρώσεις, ώστε να είναι «αξιόπιστη και αποτελεσματική» η προσπάθεια αυτή. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ πρότεινε στους ομολόγους του την μη παροχή χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα σε χώρες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια της ΕΕ για φορολογική διαφάνεια και αποφυγή φοροδιαφυγής.
«Σκεφτόμαστε τη δυνατότητα μείωσης της χρηματοδοτικής στήριξης από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα στα κράτη που δεν θα παρέχουν απαραίτητη φορολογική πληροφόρηση» δήλωσε λίγο πριν τη συνάντηση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος με τον αρμόδιο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Λε Μερ δήλωσε ότι ένας υπάρχων κατάλογος φορολογικών παραδείσων, ο οποίος έχει καταρτιστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος περιλαμβάνει σήμερα μόνο το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, δεν αρκεί την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.
Χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ιρλανδία, οι οποίες προσελκύουν εταιρείες χάρη στους χαμηλότερους φόρους, είναι επιφυλακτικές στο ζήτημα. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμέγκνα δήλωσε ότι οι χώρες με μαύρες λίστες «είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση» και τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο. Προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δεν θέλησε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα κατά την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πέρυσι, η Κομισιόν είχε προχωρήσει στην καταγραφή 81 χωρών, οι οποίες διευκολύνουν τη φοροαποφυγή και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα, αν δεν συνεργάζονταν.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου