Αργά το απόγευμα κατατέθηκε, αργά το βράδυ πάρθηκε πίσω η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την κήρυξη απεργίας, σε άσχετο νομοσχέδιο για τον Hellas Sat.
Οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την Αριστερά, ήταν σφοδρές από την ώρα κιόλας της διάδοσης της κατάθεσης της τροπολογίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συναυλία της ορχήστρας του Κόκκινου Στρατού, που λάμβανε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Δευτέρα και ενώ ξεκινούσε μόλις μια ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας, υπήρχαν πανό της ΚΝΕ.
Στο τέλος της συναυλίας μάλιστα ακούστηκε και σύνθημα ενάντια στην κυβέρνηση, το οποίο υιοθέτησε μεγάλη μερίδα των θεατών της συναυλίας. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης με το ΠΑΜΕ σε υπουργείο Εργασίας και Ηρώδου Αττικού και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην είσοδο της Βουλής, παρότι η κυβέρνηση είχε ήδη αποσύρει την τροπολογία.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν απέσυρε την τροπολογία «μετρώντας τις αντιδράσεις». Αυτό που φαίνεται να μέτρησε η κυβέρνηση, ήταν πως 14 κοινοβουλευτικοί της υπουργοί, βρίσκονται στην Κέρκυρα για να συμμετάσχουν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνεται εκεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Σταύρος Κοντονή, Ανδρέα Ξανθό, Παύλο Πολάκη, Κώστα Γαβρόγλου, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Ελένη Κουντουρά, Ράνια Αντωνοπούλου, Αλέξη Χαρίτση, Θεανώ Φωτίου, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Κατερίνα Παπανάτσιου, Ευάγγελο Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη.
Αν λοιπόν για οποιονδήποτε λόγο η Νέα Δημοκρατία αποφάσιζε να... ντριμπλάρει την κυβερνητική πλειοψηφία, τα «κουκιά» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα έβγαιναν. Τα περί νομοτεχνικών βελτιώσεων, αποτελούν απλά πρόφαση, κάτι που θα αποδειχτεί περίτρανα, όταν η τροπολογία θα επανακατατεθεί με επουσιώδεις φραστικές και μόνο διαφοροποιήσεις.
Την τροπολογία, πάντως αναμένεται να στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία, με τον τομεάρχη Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ατολμία με αφορμή την απόσυρσή της επίμαχης τροπολογίας.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης: «Η ατολμία της Κυβέρνησης να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνεται από τα πήγαινε - έλα της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η Ν.Δ. όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου