Στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολύ επιτυχημένο Συνέδριο στην ιστορία της ΚΕΔΕ, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων Αυτοδιοικητικών των τελευταίων ετών.

Στο Συνέδριο, διαμορφώσαμε σημαντικές προτάσεις για μία ριζική μεταρρύθμιση του Κράτους με ισχυρούς Δήμους, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη και ζητά μία ριζική αναδιάρθρωση που θα της επιτρέψει να πορευθεί με μεγαλύτερη θεσμική και οικονομική αυτονομία, ώστε να λειτουργεί ακόμη περισσότερο προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Διατυπώσαμε θέσεις για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες στον Καλλικράτη για τα θεσμικά και τα οικονομικά των Δήμων, τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους των Δήμων, τη θητεία και την καταστατική θέση των αιρετών και άλλα θέματα που περιλαμβάνονται αναλυτικά στα τελικά συμπεράσματα του Τακτικού Συνεδρίου».

Κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα «Περιβάλλον – Πολιτική Προστασία», ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ τόνισε:

«Μετά τα τελευταία περιστατικά πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων είναι πια πρόδηλο, ότι εκείνο που προέχει είναι η επικαιροποίηση για να μην πούμε ο επανασχεδιασμός εξ αρχής των επιχειρησιακών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.  Απαιτείται καλύτερη οργάνωση, πιο λεπτομερής και ακριβής συντονισμός.  Ο σημερινός σχεδιασμός έχει στρατηγική κατεύθυνση προς την καταστολή, αντί της πρόληψης.   Σήμερα οι πόροι κατευθύνονται ετεροβαρώς υπέρ της καταστολής, το οποίο έχει αποδειχθεί λανθασμένο και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, διότι στοιχίζει πολύ ακριβά στο περιβάλλον, στους πολίτες, σε κρατικούς οικονομικούς πόρους, σε περιουσίες και ενίοτε σε ανθρώπινες ζωές.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι σημαντικές καθυστερήσεις, τα λάθη συντονισμού και γενικότερα οι δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών την χρονιά που μας πέρασε (χιονοπτώσεις, πυρκαγιές σε Νότια και Βόρεια Αττική, πλημμύρες στη Δυτική Αττική), αλλά και άλλων καταστροφών (ρύπανση στο Σαρωνικό).

Είναι χρέος μας να προτείνουμε λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.

Είναι αναγκαία η υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της ΚΕΔΕ και των υπόλοιπων φορέων των ΟΤΑ για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και χρήζουν πρόληψη και καταστολή.  Απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης ώστε να είναι δικαιούχοι ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) Πολιτικής Προστασίας και οι Σύνδεσμοι Δήμων, με ετήσια απόφαση, που δε θα θέτει γραφειοκρατικά προβλήματα και δε θα δημιουργεί λειτουργικές καθυστερήσεις.

Επίσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη η θέσπιση απολογισμού δαπανών και λογοδοσίας για τα χρήματα που διατίθενται στους ΟΤΑ για δράσεις Πυροπροστασίας ή Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.

Θα ήταν ωφέλιμο επίσης, να δημιουργηθεί ειδικό ξεχωριστό Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία αποτελούμενο από οκτάμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα αναγκαιότητα αποτελεί η μετατροπή των 3μήνων συμβάσεων Πυροπροστασίας σε 5μηνες, ώστε να συμπίπτουν με την χρονική της αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος απαιτείται ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με θέσπιση κινήτρων και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εθελοντών.  Ειδικότερα απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κατηγορίες Πολιτικής Προστασίας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς εκπαιδεύσεις.  Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εθελοντές στην αντιμετώπιση των σεισμών, των πλημμυρών και της ρύπανσης, τομείς που μέχρι σήμερα η εκπαίδευση είναι ελάχιστη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις πρόσφατες κρίσεις απέδειξε με ενότητα, ότι μπορεί σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας να λειτουργήσει συντονισμένα και αποτελεσματικά.  Σε αυτή τη λογική οφείλουμε να προχωρήσουμε».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.