Μεγαλύτερος από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί θα είναι ο αντίκτυπος των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM).
Ο ESM ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι υπολογίζει πως το συνολικό βραχυπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25% ως το 2060 και θα μειώσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ κατά 6%. Πρόκειται για αισθητά μεγαλύτερη ελάφρυνση από την αρχικά αναμενόμενη.
Αρχικά ο ESM υπολόγιζε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μειώσουν τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20% ως το 2060 και τις χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ κατά 5%.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοινώνοντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων μείωσης του ελληνικού χρέους ανέφερε πως το πακέτο που είχε στόχο να μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο της Ελλάδας στα υφιστάμενα δάνεια του EFSF και του ESM αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά μακροπρόθεσμα το βάρος χρέους της χώρας.
«Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειες να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία, έτσι ώστε επιτυχημένα να βγει από το πρόγραμμα διάσωση τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
Να σημειωθεί πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας του χρέους, εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, μείωση του επιτοκιακού κινδύνου., κ.α..
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ESM και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου