Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με 154 «ναι». Στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ προστέθηκε και η ανεξάρτητη - πρώην Ενωση Κεντρώων - Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Στο πολυνομοσχέδιο βρίσκονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι περικοπές οικογενειακών επιδομάτων και η επίμαχη διάταξη για την κήρυξη απεργιών. Το θέμα των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Κλείνουν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα απ' ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο καθώς αναμενόταν να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην υπευθύνου του Γραφείου Τύπου του, Θοδωρή Μιχόπουλου.
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε διαχωρίζοντας όσους χαίρονται από εκείνους που στέκονται αμήχανοι απέναντι στο τέλος των μνημονίων, κατατάσσοντας στους δεύτερους την αντιπολίτευση. «Ενώ αυτό το τέλος δίνει κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολιτών μας, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Στο παλιό πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα.
Ακόμα και σε αυτόν που διαφωνεί γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απέτυχαν, αυτή πετυχαίνει. Είναι και όσοι είχαν πιστέψει πως οι δύσκολες επιλογές του 2015, ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις σε μια πραγματικότητα όπως η σημερινή.
Και ότι πρέπει όταν ο λαός της εναποθέτει ελπίδες εκείνη να αποδρά. Να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια της θεωρίας και της νομοτέλειας που θα έρθει κάποια στιγμή .
Πήραμε μια πολύ δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015, χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να λερώσουμε τα χέρια μας, αλλά να μην αποδράσουμε. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα την χάσουμε. Ξέχασαν ότι όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, κυρίως με βάση δυο παράγοντες. Των εναλλακτικών επιλογών που έχουμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος.
Σήμερα αρχίζει σιγά σιγά δειλά – δειλά, να γίνεται ορατό. Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω την δυσκολότερη περίοδο που πέρασε η χώρα από το ’74 και μετά. Μια περίοδο που θα έχει διαρκέσει στο τέλος της 8 χρόνια. Κόμματα που από το 2010 και μετά κυβέρνησαν μονάχα με το φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία».
Στρεφόμενος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθύμισε τη στάση που κράτησε σε κάθε «στροφή» των αξιολογήσεων:
«Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, που λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας, ζήτησε εκλογές στις αρχές του 2016 και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει.
Αργότερα όταν έκλεισε η α’ αξιολόγηση, μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν από τους στόχους του προγράμματος και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά το ότι διαψεύστηκε και αντί για κόφτης ήρθε μέρισμα, συνέχισε το ίδιο βιολί.
Διαβεβαίωνε ότι η β’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Και όταν έκλεισε και η δεύτερη αξιολόγηση, μας είπε «έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα τέταρτο μνημόνιο». Όταν βγήκαμε στις αγορές το αμφισβήτησε και το συνέκρινε με την έξοδο Σαμαρά. Και όταν ξεκινούσε η γ’ αξιολόγηση, έλεγε ότι θα καθυστερούσε τόσο πολύ που το πιθανότερο είναι να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Στελέχη της ΝΔ έλεγαν σε επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση. Κι όταν φάνηκε ότι και η γ’ αξιολόγηση κλείνει και ότι τα επιτόκια δανεισμού, έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, άλλαξε το τραπάρι. Λένε ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, γιατί θα έχουμε επιτροπεία. Κάθε χρόνια προβλέπατε τα ίδια. Το 2016 ήταν εκλογική χρονιά. Το 2017 ήταν εκλογική χρονιά. Και φέτος το 2018, το ίδιο είπατε.
Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο, αλλά σας συμβουλεύουν αυτά που θέλετε να ακούσετε. Αποδεχτείτε παρά τις όποιες προβλέψεις ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Όσο και να καταστροφολογήσετε, η οικονομία της Ελλάδας, ανακάμπτει. Με ρυθμούς που εσείς δεν είχατε δει. Έχει μειώσει την ανεργία κατά 7%, ενώ καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων βρίσκονται στο 3,6% σε επίπεδα 2006».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για την οικονομική της πολιτική, όσο και για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διαδικασία της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Τον Αύγουστο του 2018 θα βρεθούμε στην καλύτερη περίπτωση, εκεί που θα είχαμε βρεθεί το 2015, αν δεν είχαν έρθει στα πράγματα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος», είπε εισαγωγικά ο κ. Μητσοτάκης. «Κάθε μέρα έρχεται και κάποιος, χθες ήταν ο κ. Βίζερ, να μας εξηγήσει πως καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο δεν υπάρχει, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Σκουρλέτης, ομολογώντας ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν θέλετε να κοροϊδέψετε τους πολίτες», προσέθεσε.
«Αν είστε ακόμα στην εξουσία, θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους που υπήρξε κεκτημένο από το 2012, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί εσείς βάλατε τη χώρα στη νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι, ενώ εκείνοι που προσπαθούν για κάτι καλύτερο νιώθουν όλο και πιο κυνηγημένοι».
«Τον Αύγουστο του 2018 θα βρεθούμε στην καλύτερη περίπτωση, εκεί που θα είχαμε βρεθεί το 2015, αν δεν είχαν έρθει στα πράγματα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος», είπε εισαγωγικά ο κ. Μητσοτάκης. «Κάθε μέρα έρχεται και κάποιος, χθες ήταν ο κ. Βίζερ, να μας εξηγήσει πως καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο δεν υπάρχει, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Σκουρλέτης, ομολογώντας ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν θέλετε να κοροϊδέψετε τους πολίτες», προσέθεσε.
«Αν είστε ακόμα στην εξουσία, θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους που υπήρξε κεκτημένο από το 2012, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί εσείς βάλατε τη χώρα στη νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι, ενώ εκείνοι που προσπαθούν για κάτι καλύτερο νιώθουν όλο και πιο κυνηγημένοι».
Σε υψηλούς τόνους η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για νέο παραμύθι της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και για διγλωσσία στο ζήτημα των Σκοπίων.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με το σκίσιμο του μνημονίου μ΄ ένα άρθρο , το παράλληλο πρόγραμμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.
«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει και προκαταβολικά ψηφίσει 4ο μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα, περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, επιτροπεία μέχρι το 2060 και δέσμευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
«Μεγάλη πολιτική θρασύτητα», «πολιτική αναίδεια» και «πολιτικό κυνισμό» χρέωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την κυβέρνηση, καθώς όπως τόνισε χρειάζεται τέτοια για «να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για την 3η αξιολόγηση, σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση πέτυχε τα πλεονάσματα «στύβοντας» τους εργαζόμενους, ενώ «η "δίκαιη ανάπτυξή" σας φέρνει επιπρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα» και την χαρακτήρισε ως «οικονομικούς εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» προσθέτοντας «γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε».
Ελάχιστα απασχόλησε την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη, το πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή. Αντίθετα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, επέλεξε να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Ο πρόεδρος της ΕΚ, χαρακτήρισε «εθνική μειοδοσία» τη στάση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Παράλληλα, σχολίασε την ταύτιση που όπως είπε έκανε «ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση, της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, για τις δηλώσεις σχετικά με την χρήση του ονόματος Μακεδονία» και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη σε πολιτικά θέματα, καίτοι αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ιεράρχες προσκείμενοι στην ακροδεξιά».
Τσακαλώτος για Πολυνομοσχέδιο: Μεγάλος αριθμός ατόμων θα δηλώνει πόθεν έσχες
«Μεγάλος αριθμός ατόμων θα δηλώνει πόθεν έσχες», δήλωσε, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
«Με το πολυνομοσχέδιο υπάρχει μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που πρέπει να υποβάλλουν πόθεν έσχες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε «τόσο τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και αυτά της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου υπάγονται στο πόθεν έσχες, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν».
Αναφορικά με το ΤΧΣ διευκρίνισε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε τη μεταφορά του στο Υπερταμείο χωρίς αλλαγές στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Όπως προβλέπεται θα υπόκεινται στην υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τα στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, όχι όμως αυτά του Γενικού Συμβουλίου.
Με τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα, 738.000 οικογένειες σε σύνολο 800.000 οικογενειών (ποσοστό 92%) θα δουν μεγάλες αυξήσεις, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, όταν υποστηρίζει ότι «κόβονται τα επιδόματα».
Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι 50.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, επίσης, θα δουν μεγάλες αυξήσεις, ως εξής: Η τρίτεκνη οικογένεια, που έπαιρνε 2.940 ευρώ, θα πάρει επιπλέον 420 ευρώ ευρώ, η τετράτεκνη, η οποία έπαιρνε 3.920 ευρώ θα πάρει επιπλέον 1.120 ευρώ και η πεντάτεκνη, που λάμβανε 4.900 ευρώ θα πάρει επιπλέον 1.820. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά τα επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε δύο μήνες, με το νέο σύστημα του ΟΓΑ.
Εξάλλου, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι από τις υπόλοιπες 50.000 οικογένειες, οι οποίες ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, περισσότεροι από τους μισούς θα δουν ελάχιστες μειώσεις και δήλωσε κατηγορηματικά ότι εντός του 2018 αυτές θα αντιμετωπιστούν.
Τέλος, η αρμόδια υπουργός εξήγησε ότι δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον νόμο για τα προνοιακά επιδόματα, αντιθέτως θα καταστεί δυνατό τα νέα επιδόματα να πληρώνονται από τον ΟΓΑ σε σταθερή ημερομηνία.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου