Το διπλωματικό ενδιαφέρον μετακινείται πλέον από το Νταβός, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών και μεταφέρεται σε Αθήνα και Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, εκεί όπου ο ειδικός διαμεσολαβητής της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία των δυο χωρών, ώστε να συζητήσει τη δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει.
Ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη, θα έχει συναντήσεις με το Νίκο Κοτζιά και πιθανότατα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την επομένη θα αναχωρήσει για τα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών Δημητρόφ, αλλά και τον Πρωθυπουργό Ζάεφ. Στόχος των δυο συναντήσεων, να αποκομίσει ο ίδιος μια πρώτη αίσθηση από τις αντιδράσεις των δυο χωρών στις προτάσεις του, αλλά και να λάβει γνώση των συνεννοήσεων των δυο πλευρών αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Θεωρείται βέβαιο, ότι μετά την επίσκεψη Νίμιτς, οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Δημητρώφ θα συναντηθούν εκ νέου, ώστε να διαπιστώσουν τα σημεία σύγκλισης και διαφορών - όπως άλλωστε προβλέπει η επί της διαδικασίας συμφωνία των δυο πλευρών.
Αθήνα και Σκόπια μελετούν τις προτάσεις Νίμιτς, (με επικρατέστερη το «Nova Makedonjia» στη σλαβική γραφή που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει ως το επικρατέστερο σενάριο. Η διαπραγμάτευση δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο όνομα και αναμένεται να ακουμπήσει δυσκολότερα ζητήματα όπως τη ρήτρα μη αποκλειστικότητας του όρου Μακεδονία, αλλά και το εύρος χρήσης που αποτελεί και το δυσκολότερο σημείο για την σκοπιανή πλευρά. Αυτό απαιτεί συνταγματικές αλλαγές για τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ ανάλογα ζητήματα τίθενται και γύρω από το ζήτημα της ταυτότητας. Για την Αθήνα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αποτελούν αντικείμενα της διαπραγμάτευσης: Το άρθρο 4 του Σκοπιανού Συντάγματος είναι αυτό που προσδιορίζει την «Μακεδονική» ιθαγένεια, ενώ το άρθρο 7 δηλώνει πως επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Μακεδονική. Προβληματική όμως είναι και η διάταξη του άρθρου 49, που προβλέπει πως η γειτονική χώρα ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα όσων ανήκουν στο Μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες. Η αναθεώρηση πάντως του συνταγματικού χάρτη της γειτονικής χώρας πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου, ή εναλλακτικά με πρωτοβουλία 30 βουλευτών, ή 150,000 υπογραφών. Ακόμη όμως κι αν οι δυο χώρες καταλήξουν σε μια συμφωνία για το όνομα, η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, φαντάζει δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθότι ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, θα πρέπει να αναζητήσει 80 βουλευτές από τους συνολικά 120 που θα υπερψηφίσουν την πρόταση, προερχόμενοι αναλογικά και από τις δυο κοινότητες, σλαβική και αλβανικής.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου