Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει πολλές φορές, το επανέλαβε άλλη μια όμως στο καθιερωμένο τραπέζι με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ: η ύπαρξη ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι απαραίτητη συνθήκη, προκειμένου η ΝΔ να μπει στη διαδικασία θεσμικής συζήτησης και ενημέρωσης με και από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βάλει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες τρεις πολύ σαφείς προϋποθέσεις για το όνομα της γείτονος: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και άρση του σκοπιανού αλυτρωτισμού μέσω διμερούς συμφωνίας.
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει στην κυβέρνηση πως η ΝΔ δεν είναι δεδομένη και η στάση της δεν θα πρέπει να προκαταλαμβάνεται, επειδή επικαλείται την απόφαση του Βουκουρεστίου, την οποία θεωρητικά η κυβέρνηση έχει ως πυξίδα στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να επαναλάβει πως ο πήχυς για τη ΝΔ είναι η απόφαση του Βουκουρεστίου, μια αναφορά με διπλή στόχευση: αφενός προς την κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθεί τίποτε λιγότερο από ότι περιγράφεται στην εθνική γραμμή, αφετέρου και προς το εσωτερικό του κόμματός του.
Υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο του Πάνου Καμμένου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, με το οποίο ζητά δημοψήφισμα για το ονοματολογικό παγιώνει τα «όχι» της ΝΔ, εφόσον συνεχίζεται η διχοστασία των δύο κυβερνητικών εταίρων, ακόμα και δεν τα συγκυβερνώντα κόμματα διαμηνύουν ότι δεν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Κάπως έτσι, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται και να αρνούνται να συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγο του, σε οιαδήποτε γλώσσα, στην ονομασία, την ίδια ώρα όμως επιμένουν στην εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προκαταλαμβάνουν τη διαδικασία. Πλην όμως, ο κ. Καμμένος προ ημερών είχε αναφέρει ότι, σε περίπτωση διαφωνίας του με το όνομα που θα προκύψει, αν προκύψει, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ με το χθεσινό του άρθρο κλιμάκωσε τη ρητορική του-αλλά και τη διαφοροποίησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον δεν υπάρχει εναρμόνιση των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιπλέον, από τη σημερινή αναμενόμενη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο δεν θα λείπουν και αναφορές για το ονοματολογικό, αλλά και για τη στάση του Πάνου Καμμένου και την έλλειψη θεσμικής ενημερωσης από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «μυστική διπλωματία».
Η τοποθέτηση Καραμανλή και το «δεξιό» ακροατήριο
Στην εν εξελίξει συζήτηση, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News που επικαλείται συνομιλητές του. «Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρεται να διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός. Με βάση την ανάλυση συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, με τους οποίους συνομίλησε το Reader.gr, η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή συμπίπτει με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πέλλα για την «αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας», αλλά και για την επιμονή του στην επίλυση των αλυτρωτικών θέσεων της πΓΔΜ, σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές της ΝΔ. Μάλιστα, όπως σημειώνει και αρμόδια γαλάζια πηγή επί του θέματος, «υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής», εννοώντας επαφές του κ. Μητσοτάκη με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και μια προσπάθεια συσπείρωσης του πιο δεξιού ακροατηρίου του κόμματος, καθώς, όπως αναγνωρίζουν στην ηγεσία της ΝΔ η κατάσταση στη Μακεδονία είναι «δύσκολη». Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ δεν θέλουν να επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιεί το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, προκειμένου να πλήξει πολιτικά τη ΝΔ, ενώ επίσης δεν θέλουν να επιτρέψουν και στον Πάνο Καμμένο να εμφανίζεται ως «μακεδονομάχος», όπως το έθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Μάλιστα, κατά την ανάλυση που κάνουν στη ΝΔ, αλλά αποτυπώθηκε και στην έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα, ακόμα και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σε δύο νομούς της Μακεδονίας, έκανε διαρκείς αναφορές στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου, ένα θέμα που αγγίζει τους εκεί ψηφοφόρους, ενώ, παρά το ότι ο ίδιος δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή γαλάζιων στελεχών στα κυοφορούμενα συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έθεσε και απαγορευτικό στο να δώσουν το παρών.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου