1

Σε χρονικό ενός προαναγγελθέντος κακουργήματος κατά του δημοσίου συμφέροντος εξελίσσεται μια ακόμα αμαρτωλή σύμβαση της ΔΕΗ...Τι Πρωτότυπο..!!!

Μια ακόμα αμαρτωλή σύμβαση της ΔΕΗ στα φώτα της δημοσιότητας.
Τι πρωτότυπο θα πείτε!!!!!! Η πρώτη είναι ή η τελευταία;
Πιο συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 η  ΔΕΗ εξέδωσε προκήρυξη για την παροχή νομικών υπηρεσιών διεκδίκησης απαιτήσεων της επιχείρησης, από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά την προκήρυξη αλλά και το σχέδιο της σύμβασης αυτής, παρατηρεί τα ακόλουθα «περίεργα»:
·         Ο συντελεστής βαρύτητας για την επιλογή των δικηγορικών γραφείων που θα διεκδικούσαν τις χρηματικές απαιτήσεις, δεν είναι η οικονομική προσφορά, αλλά η επαγγελματική ικανότητα, η οποία έχει συντελεστή 65%, ενώ η οικονομική προσφορά μόνο 35%.
·         Όμως, ο όρος «επαγγελματική ικανότητα» δεν καθορίζεται επακριβώς αλλά είναι γενικός και αόριστος. Αυτό έδωσε την ευκαιρία-δυνατότητα στην τριμελή επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό, να κατατάξει τα δικηγορικά γραφεία που συμμετείχαν στην διαδικασία επιλογής, με τη σειρά που αυτή ήθελε (η Επιτροπή).
·         Στην τριμελή επιτροπή συμμετείχαν ο  Νομικός Σύμβουλος (Οικονόμου Α.), η (τότε) Διευθύντρια Πωλήσεων (Αμανατίδου Π.), νυν Διευθύντρια ΔΑΥΠ και ο  Γενικός Διευθυντής Υποστηρικτικών Λειτουργιών (Αραβαντινός Ν.).
Περιέργως όμως, οι συμβάσεις που συνήφθησαν με τα επιλεχθέντα δικηγορικά γραφεία (δέκα τον αριθμό), φέρουν την υπογραφή μόνο των δύο εξ’ αυτών (Οικονόμου και Αμανατίδου) και όχι και των τριών.
Αυτονόητα εγείρονται τα εξής ερωτήματα:
1.       Γιατί δόθηκε τόσος μεγάλος συντελεστής βαρύτητας στην επαγγελματική ικανότητα (ούτε καν 50/50, αλλά 65/35), και ποια επακριβώς κριτήρια ελήφθησαν υπόψη κατά την αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή;
2.       Γιατί ανάμεσα στις δέκα (10) δικηγορικές εταιρείες που επιλέχθηκαν, [οι οποίες είναι προφανές ότι θα είχαν - με μικρές αποκλίσεις -  την ίδια περίπου επαγγελματική ικανότητα], υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στην χρηματική αμοιβή;
3.       Γιατί δεν έγινε από την αρμόδια Επιτροπή, διαπραγμάτευση προς όφελος της Επιχείρησης για την τιμή με την οποία θα αμείβονταν οι Δικηγορικές εταιρείες για τις υπηρεσίες που θα προσέφεραν, αλλά τους δόθηκαν (από την Επιτροπή) συγκεκριμένα ποσοστά και τιμές κατευθείαν;
Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεσή μας (σχετικός πίνακας κατάταξης), η εταιρεία ΣΦΗΚΑΚΗΣ αμείβεται με 2,50% (success fee) επί των εισπράξεων, ενώ η εταιρεία ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ με 8,50% και η εταιρεία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ με 10 % επί των εισπράξεων.
Επίσης στην περίπτωση που οι εταιρείες συνέχιζαν για περαιτέρω δικαστικές ενέργειες, θα αμείβονταν αντίστοιχα: η εταιρεία ΣΦΗΚΑΚΗΣ  με 221 ευρώ ανά υπόθεση, ενώ η εταιρεία ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ με 1150 ευρώ ανά υπόθεση (τιμές που προκύπτουν από τον πίνακα κατάταξης CAP).
Δηλαδή για το ίδιο έργο και τις ίδιες ενέργειες στις οποίες θα προβούν δύο διαφορετικές δικηγορικές εταιρείες, υπάρχει μεταξύ τους οικονομική απόκλιση ύψους 929 ευρώ. Γιατί παρατηρείται μια τόσο μεγάλη απόκλιση αμοιβών, μεταξύ των εταιρειών-Δικηγορικών γραφείων;
4.       Γιατί ενώ, όπως ρητά αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι εξωδικαστικές ενέργειες θα πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί εντός δύο (2) μηνών και στη συνέχεια θα έπρεπε να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο των δικαστικών ενεργειών, μέχρι και πρόσφατα (Ιανουάριος του έτους 2018), κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει; Οι συμβάσεις με τα δικηγορικά γραφεία ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016, άρα οι επονομαζόμενες ως «pre-legal» ενέργειες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουνίου 2016. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και οι επονομαζόμενες ως «pre-legal» ενέργειες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, κατόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ, και της Διευθύντριας Πωλήσεων της ΔΕΗ, παραβιάζοντας εμφανώς τους όρους της διακήρυξης.
Αξίζει δε να σημειωθεί εδώ ότι η (τότε) Διευθύντρια Πωλήσεων της ΔΕΗ Αμανατίδου Π: α) ήταν στην Επιτροπή επιλογής,  β) υπέγραψε τις συμβάσεις εκ μέρους της ΔΕΗ, με τα δικηγορικά γραφεία, γ) ήταν και στην επιτροπή αξιολόγησης και μαζί με τον Νομικό Σύμβουλο αποφάσισαν και καθόρισαν την βαρύτητα των κριτηρίων επιλογής!!!!!! ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ  ενέργειες για κάθε διαγωνισμό που τελεί υπό καθεστώς διαφάνειας (η αναζήτηση των σχετικών πρακτικών από τη ΔΕΗ, και των ονομάτων των μελών των ανωτέρω Επιτροπών θα καταδείξει του λόγου το αληθές).
Σαν αποτέλεσμα αυτής της διάτρητης σύμβασης:  
·         Μέχρι και πρόσφατα (Ιανουάριος του έτους 2018), δεν έχει κατατεθεί καμία αγωγή από τα δικηγορικά γραφεία-εταιρείες, όπως ρητά προβλεπόταν στην σύμβαση που υπέγραψαν.
·         Δεν έχει γίνει οικονομική εκκαθάριση μεταξύ της ΔΕΗ και των δικηγορικών γραφείων, καθώς οι εταιρείες αυτές ζητούν παραπάνω χρήματα όπως είχε συμφωνηθεί.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί και το εξής παράλογο - παράνομο: τα δικηγορικά γραφεία αμείβονταν  όχι μόνο για τις οφειλές που τους είχαν ανατεθεί βάσει της σύμβασης που υπέγραψαν, αλλά αμείβονταν και με το αντίστοιχο ποσοστό που είχε συμφωνηθεί με το καθένα γραφείο και επί των τρεχόντων λογαριασμών που εκδίδονταν, μια ενέργεια παράνομη αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στη σχετική σύμβαση.
Φανταστείτε αυτά τα υποτιθέμενα μικροποσά, τι σημαίνουν σε χρήμα για όλους τους εμπλεκόμενους στο πάρτυ της υλοποίησης της εν λόγω προκήρυξης, όταν ανάγονται επί των χιλιάδων λογαριασμών που εκδίδει η ΔΕΗ…..
Στη συνέχεια η κ. Αμανατίδου, φοβούμενη’ κάποια στελέχη που άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος,  ζήτησε από τα δικηγορικά  γραφεία να επιστρέψουν ένα ποσό που είχαν εισπράξει παράνομα, καθώς αντιστοιχούσε σε τρέχοντες λογαριασμούς των πελατών, αλλά τα περισσότερα γραφεία αρνήθηκαν να το πράξουν και μάλιστα την απείλησαν ότι θα καταθέσουν αγωγές και το θέμα θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Έτσι το θέμα με τις ευλογίες του τότε Γενικού Διευθυντή Εμπορίας κ. Καραλάζου κουκουλώθηκε. Να τονιστεί ότι ο ταμίας του κ. Καραλάζου ήταν η Αμανατίδου, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε πλήθος άλλως συμβάσεων, όπως η σύμβαση για την αγορά του πληροφοριακού συστήματος ΑΡΟΤΡΟ,  που κυρώθηκε με απευθείας ανάθεση.
Και φτάνουμε τέλος στο πιο ωραίο απ’ όλα:
Στοιχεία για την εν λόγω αμαρτωλή σύμβαση κατατέθηκαν πριν από καιρό και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και στο Γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.), δύο υπηρεσίες που καθημερινώς ευαγγελίζονται την κάθαρση και την πάταξη της διαφθοράς!!!!!
ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!!!
Συγκεκριμένα στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. εστάλησαν πριν από περίπου έξι (6) μήνες και οι αρμόδιοι της υπηρεσίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να τα αξιολογήσουν, στο δε γραφείο της Γ.Ε.Δ.Δ. εστάλησαν πριν περίπου δύο (2) μήνες, αλλά και εκεί δεν έγινε απολύτως τίποτα!!!!

Ας λουστούμε λοιπόν μια ακόμα αμαρτωλή σύμβαση της ΔΕΗ, η οποία έχει δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, σε μια εποχή που υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι που τους κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι επειδή αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά επειδή δεν έχουν να τους πληρώσουν!!! 
 
                 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.