Αποτέλεσμα εικόνας για ντορα μπακογιαννη
Κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Φίλη
Αφορμή για την κόντρα τους στάθηκε η στάση του Πάνου Καμμένου στα ελληνοτουρκικά και το Μακεδονικό, με την κ. Μπακογιάννη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική, η οποία «δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα», και τον Νίκο Φίλη να ανταπαντά ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη ζει μια πολιτική σχιζοφρένεια στο θέμα του Σκοπιανού».
Στην παρατήρηση δε της κ. Μπακογιάνη ότι «στην Ελλάδα ξέρουμε τι εστί Καμμένος και δεν παίρνουμε σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του. Στο εξωτερικό όμως δεν γνωρίζουν ποιος είναι», ο κ. Φίλης αντέτεινε «ο Πάνος Καμμένος είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τον φτιάξαμε εμείς», ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε αίσθηση λέγοντας «Μea Culpa».
Κατά τ΄ άλλα η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «είναι βέβαιο πως έχουμε άλλη κατάσταση στην Τουρκία από αυτή που ξέραμε», ότι « ο Ερντογάν έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και εντός της Τουρκίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα» και σημείωσε ότι θα έπρεπε να «είμαστε πολύ πιο συντονισμένοι και ενιαίοι αλλά και πιο δραστήριοι από ό,τι είμαστε σήμερα».
Εκτίμησε πως «ο λαός είναι ενωμένος» για να προσθέσει «για την κυβέρνηση ανησυχώ». «Βλέπω μία κυβέρνηση που στους στρατιωτικούς -που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα- έχει σημασία πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα, ως μεθοριακό επεισόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει πως είναι μεθοριακό επεισόδιο, που κακώς εξελίχθηκε έτσι και θα λυθεί πλέον στο δικαστήριο της Αδριανούπολης», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Και σχολιάζοντας πως «όταν ο Π. Καμμένος μιλάει για ομηρία, η Ελλάδα δίνει την εικόνα ότι έχει μια διχασμένη κυβέρνηση», είπε πως «η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ας αποφασίσει αν είναι μεθοριακό ζήτημα ή ομηρία»
Από τη πλευρά ο Νίκος Φίλης εκτίμησε πως «ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις ώστε να πιέσει για να μην υπάρχει κουρδικό κράτος». «Η ΕΕ δεν νοιάζεται και πολύ για την Τουρκία. Οι βλέψεις της Τουρκίας σήμερα είναι προς την κεντρική Ασία, ώστε να παίξει έναν αυτοκρατορικό ρόλο. Το βασικό πλαίσιο πολιτικής της Τουρκίας είναι το άνοιγμα προς την Κεντρική Ασία. Βεβαίως, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Επίσης, αναφέρθηκε στο χθεσινό ναυάγιο με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες/μετανάστες στο Αγαθονήσι, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι στη μεθόριο της δύσκολης αυτής πραγματικότητας» και επισήμανε πως «έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η διέλευση προσφύγων, αλλά οι ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτή στο Αγαθονήσι γίνονται όλο και πιο συχνά κανόνας». Παρατήρησε δε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να επιλέγει μια αντιμεταναστευτική πολιτική, ενισχύοντας την ακροδεξιά».
Σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης τόνισε πως «το υπουργείο Εξωτερικών έχει λειτουργήσει επαρκέστατα στο θέμα» και πως «γίνονται όλες οι παρεμβάσεις», ενώ χαρακτήρισε τη δήλωση Καμμένου περί ομηρίας προσωπική άποψη, που «δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης».
«Οι δύο στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι, για ένα περιστατικό που μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένο. Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί διπλωματικά, έχει θέσει το θέμα στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Φίλης.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας εκτίμησε πως «ο κόσμος ανησυχεί με τον Ερντογάν και όχι με την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας πως «μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».
Κάλεσε δε όσους καταφέρονται κατά της κυβέρνησης «να μας πουν τι προτείνουν για το θέμα αυτό. Τι προτείνουν, τσαμπουκάδες;», με την Ντόρα Μπακογιάνη να απαντά πως «για να μπορέσουμε να πούμε τι θα κάναμε θα πρέπει να έχουμε το σύνολο των δεδομένων...». Σημείωσε πως πρέπει «να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, ώστε να φύγει το επιχείρημα αυτό», και προσέθεσε: «Θέλω μια κυβέρνηση σοβαρή, με ενιαία γραμμή, με εθνική γραμμή με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο λαός απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος που έχουμε σήμερα».