Ο δράστης της επίθεσης στην πόλη της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, ήταν «ένας στρατιώτης του χαλιφάτου», υποστήριξε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε από το Άμακ στον ιστότοπο Telegram.
Σύμφωνα με το ΙΚ, ο άνδρας διέπραξε την επίθεση κατόπιν «της προτροπής να στοχοθετηθούν οι χώρες του συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης ιδίως στη Συρία.
Ο δράστης, ο Μπενζαμέν Ερμάν, 31 ετών, άλλοτε κακοποιός του ποινικού δικαίου ο οποίος πιστεύεται πως ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή, σκοτώθηκε από άνδρες των υπηρεσιών επιβολής της τάξης μετά την επίθεση.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει υπογραμμίσει πως με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πράξη του «θα μπορούσε να είναι τρομοκρατική ενέργεια». Το κυριότερο στοιχείο που το υποδεικνύει, εξήγησε, είναι το «modus operandi που το ΙΚ προτρέπει» τους οπαδούς του να ακολουθούν «τακτικά, μέσω του διαδικτύου».
Το ΙΚ προτρέπει οπαδούς του ως μέθοδο δράσης το να μαχαιρώνουν αστυνομικούς και κατόπιν να τους αποσπούν και να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά όπλα τους για να σκοτώσουν άλλους.
Δεν δόθηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ο Ερμάν ανήκε πράγματι στις τάξεις του ΙΚ από την οργάνωση.
Το Βέλγιο, το οποίο χτυπήθηκε από επιθέσεις τζιχαντιστών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι την 22α Μαρτίου 2016, έγινε έκτοτε θέατρο πολλών ενεργειών με στόχους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Η επίθεση της Τρίτης θύμισε την επίθεση της 6ης Αυγούστου 2016 στο Σαρλερουά (νότιο Βέλγιο), όταν ένας Αλγερινός επιτέθηκε με ματσέτα εναντίον δύο αστυνομικών κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ο δράστης σκοτώθηκε. Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη και για εκείνη την επίθεση.
Οι βελγικές αρχές στο μεταξύ και ιδίως τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα όσον αφορά το γιατί ο δράστης της επίθεσης, πρώην διακινητής ναρκωτικών που συνδέθηκε με ισλαμιστές εξτρεμιστές στη φυλακή το 2016 και το 2017, έλαβε διήμερη άδεια--για δέκατη τέταρτη φορά από τη φυλάκισή του--για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη αποφυλάκισή του το 2020.
Ακόμα συγκλονισμένοι από την επίθεση, κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης βελγικής πόλης απέθεταν ακόμα λουλούδια και άναβαν κεριά στον τόπο της επίθεσης χθες.
Οι αρχές εξήραν την ταχύτητα αντίδρασης του καταστηματάρχη έξω από το καφέ-μπαρ του οποίου ο Ερμάν δολοφόνησε τις δύο αστυνομικίνες. Όταν ο δράστης, κραδαίνοντας δύο πιστόλια, μπήκε μέσα αναζητώντας τα επόμενα θύματα, ο ιδιοκτήτης του καφέ είχε φροντίσει να κρύψει τους πάντες.
Καθώς διένυε μια πορεία εντός κι εκτός φυλακής για διάφορα αδικήματα, ο Ερμάν πήρε την άγουσα προς αυτό το είδος βίας με τρόπο που εντείνει τις ανησυχίες ειδικών πως οι φυλακές στην Ευρώπη ίσως μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια τζιχαντιστών.
Στο Βέλγιο, τουλάχιστον 450 έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι, ανάμεσά τους 46 που θεωρούνται απειλή και πιστεύεται πως μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσουν κι άλλους κρατούμενους, σύμφωνα με τον βουλευτή Ζορζ Νταλμάν, μέλος διαφόρων επιτροπών του βελγικού κοινοβουλίου αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας. «Έχουμε τραγική εμπειρία στο Βέλγιο με ανθρώπους που μπαίνουν στη φυλακή μικροκακοποιοί και βγαίνουν τρομοκράτες», υπογράμμισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου