Με τα φώτα μοιραία να είναι στραμμένα το Σαββατοκύριακο στο Σκοπιανό, ύστερα και από τον κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και την πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» που, όπως φαίνεται, έπεσε στο τραπέζι για να «καεί», η κυβέρνηση επιστρέφει από σήμερα σε νορμάλ ρυθμούς. Για την ακρίβεια, σε ρυθμούς που επιτάσσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης εντός ενός μήνα, έως το Eurogroup δηλαδή της 21ης Ιουνίου, αφού το πρώτο βήμα έγινε το Σάββατο με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί έτσι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με γεμάτη ατζέντα. Κυρίως για να κινητοποιήσει τους υπουργούς του, προκειμένου να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, αλλά και για να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις. Επίσης, σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού τόσο των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών όσο και των πολιτών και στην προσπάθεια να ξεφύγει από τις περικοπές στις συντάξεις η συζήτηση για την επόμενη μέρα του μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Ένα «manual της επόμενης μέρας», όπως το ονομάζουν χαρακτηριστικά στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να πει ότι δεν είναι απλώς ένα σχέδιο, στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι, αλλά ένα συνολικό πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Παράλληλα, αναμένεται να το χαρακτηρίσει ως ένα καινοφανές για τη χώρα εγχείρημα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και πολλά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.
Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει επίσης ότι είναι ένα κείμενο με δεσμεύσεις, αλλά αυτή τη φορά όχι μνημονιακές παρά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής, με τη στρατηγική της κυβέρνησης να εστιάζει στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Οι βασικοί άξονες είναι:
- Δημοσιονομική σταθερότητα: υπεραπόδοση πλεονασμάτων και ρύθμιση του χρέους.
- Στήριξη της παραγωγής και επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.
- Εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη, μέσα από επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Ενίσχυση και προστασία της εργασίας: επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση κατώτατου μισθού.
- Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου