Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, αποτίοντας φόρο τιμής εκ μέρους του Πειραϊκού λαού.
Την εκδήλωση οργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιά – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.  
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ. Τιμές απέδωσε άγημα του Λιμενικού Σώματος, ενώ παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά. Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιά – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα Αναστασία Ποιμενίδη – Ιωαννίδη , ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο πολιτικός επιστήμονας κ. Σταύρος Καλεντερίδης. 
 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τόνισε: «Σεβασμιώτατε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι σήμερα ο Πειραιάς τιμά με τον δικό του τρόπο,  τους 353.000 Έλληνες, θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η 19η Μαΐου, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, αλλά συγχρόνως και ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κάτι που περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε χρόνια τώρα  να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που στην πόλη μας δεσπόζει από πέρυσι αυτό το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για να θυμίζει σε όλους μας την ιστορία μας, αλλά και προκειμένου ο Πειραιάς να μπορεί να τιμά με τον τρόπο που αρμόζει σε αυτήν την πόλη τα θύματα της Γενοκτονίας. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους, όχι μόνο από τον Πόντο, αλλά και από άλλες πατρίδες, οι οποίοι έφθασαν εδώ από τη θάλασσα. Για αυτό και έχει σημασία η τοποθεσία αυτού του Μνημείου, εδώ στην πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά.
Χάρη στην ευγενική προσφορά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το γένος των Υψηλαντών και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου, έγινε εφικτό να ανεγερθεί στον Πειραιά μας ένα τόσο επιβλητικό και σημαντικό μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας.  Ένα μνημείο που έλειπε, όχι μόνο από την πόλη μας, αλλά από ολόκληρη τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Πόντιοι, αλλά και όλοι οι Πειραιώτες είμαστε υπερήφανοι για αυτό.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Ένωση Ποντίων Πειραιά - Κερατσινίου -Δραπετσώνας για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και τη γενικότερη δράση της, προκειμένου η ιστορία, αλλά και οι παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού να παραμένουν πάντα ζωντανές. Ο Δήμος Πειραιά, όπως έκανε πάντα, έτσι θα κάνει και στο μέλλον: θα στηρίζει παρόμοιες δράσεις  από οποιονδήποτε φορέα που τιμά την ιστορία στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ  για την παρουσία σας».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης «κοδεσποινιακόν χορόν διπάτ» και χορό Σέρρα από πυρριχιστές. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής κα Νίνα Κασιμάτη, οι Αντιδήμαρχοι κα Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου, οι  κ.κ. Ανδρέας Βεντούρης, Κυριάκος Σιγαλάκος και Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Κούβαρης.  
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.