Γολγοθάς εξακολουθεί να είναι ακόμη μία ακτινοθεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο αφού η αναμονή αγγίζει και τους τέσσερις μήνες!
 
Οι ζωές δεκάδων καρκινοπαθών κρέμονται σε μια κλωστή αφού τα 31 μηχανήματα του δημόσιου Τομέα μαζί με τα 17 του Ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 70 μηχανήματα.
«Ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από όσους θα περιμέναμε σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας.
Δεύτερη αιτία θανάτου
Ο καρκίνος αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο γιατί ακόμη και σήμερα στην Πατρίδα μας δεν υπάρχει εθνικό αρχείο νεοπλασιών.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι σε γενικές γραμμές περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ιώνται. Η ακτινοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό και με τις άλλες μεθόδους συμβάλει στο 40% αυτών των ιάσεων ενώ περίπου το 60% των ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. επισήμανε ο Γιώργος Πισσάκας.
Όμως για πολλά χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα έρχεται και επανέρχεται το βασανιστικό ερώτημα: Έχει ο Έλληνας ασθενής πρόσβαση σε όλη αυτή την τεχνολογία;
Διαβάστε ΕΔΩ τι έχουν καταγγείλει σχετικά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: «Πεθαίνοντας για μια ακτινοθεραπεία στο ΕΣΥ! Οι πολύμηνες αναμονές και τα χαλασμένα μηχανήματα»
Σύμφωνα με τα μέλη της  αλήθεια είναι ότι η πολιτεία ποτέ δεν έσκυψε με έννοια πάνω από το ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία δίνοντας του πραγματική λύση στα ερωτήματα: Πότε θα βρω θέση για ακτινοθεραπεία και σε ποιας τεχνολογίας μηχάνημα;
Ούτε  ένα ευρώ
Όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας όσο τραγικό και αν ακούγεται την τελευταία δεκαετία το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την Ακτινοθεραπεία! Το αντίθετο μάλιστα αφού μόνο από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω των ΕΣΠΑ (από τα 8 που είχαν προαναγγελθεί) λόγω της μικρής εθνικής συμμέτοχης (5% τότε) το κέρδος από την διαφορά του ΦΠΑ που πληρώνεται από τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια δωρεάν σέρβις του μηχανήματος, βοήθησε το κράτος να βάλει στα Ταμεία του πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ για κάθε μηχάνημα!
Παρόλα αυτά, αυτή την στιγμή δήλωσε ο κ. Πισσάκας, βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Και αυτό χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 25 εκ ευρώ. Τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.
Ποια είναι
Να σημειωθεί εδώ ότι τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας είναι συνολικά σε όλη την Ελλάδα 18, το οποίο σημαίνει ότι η δωρεά αυτή αφορά στα μισά σχεδόν Δημόσια Ακτινοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματα.
Αυτή η δωρεά αλλάζει εντελώς τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας. Κανένα πλέον Δημόσιο Νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.
Έτσι λοιπόν με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο τέλος του 2018 η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3χρόνια ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.