Την εκτίμηση ότι η χώρα επανέρχεται σιγά- σιγά στην κανονικότητα και βαδίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. Εκφράζει, δε, την πεποίθηση ότι αν η χώρα εξέλθει από τα μνημόνια τον Αύγουστο, «όπως όλοι ευχόμαστε», τότε θα είμαστε προ των πυλών της αλλαγής του οικονομικού κλίματος, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει την απαρχή υλοποίησης επενδύσεων.
Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΣΒΒΕ την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού, απαντά πως κατά τη γνώμη του «θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίλυση των χρόνιων και διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και όχι σε αποφάσεις αύξησης ή όχι του κατώτατου μισθού».
Σημειώνει ακόμη ότι η ανάγκη διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων προφανώς δημιουργεί πιέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα και γι' αυτό στα επόμενα χρόνια η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον περαιτέρω περιορισμό του κράτους και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Προσθέτει ότι για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων «πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε και να δημιουργήσουμε ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο υλοποίησή τους», με ταχεία αδειοδότηση και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ενώ συμπληρώνει ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι αυτή που τελικά θα συμβάλει στην προστασία και των δημόσιων (επενδύσεων), μέσω των φόρων, των εργοδοτικών εισφορών και των τελών κάθε είδους, που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία.
Κληθείς να σχολιάσει τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από το μίγμα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, ώστε να επιτευχθεί επάνοδος σε πορεία μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει ότι επιβάλλονται αλλαγές στο γραφειοκρατικό και φορολογικό περιβάλλον και προσθέτει ότι «αν επικεντρωθούμε στο θέμα της υλοποίησης επενδύσεων, έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Συμπληρώνει πως «για ν΄ αλλάξει η εικόνα της καταρρακωμένης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», θα πρέπει κατά προτεραιότητα η χώρα να εξορθολογήσει το φορολογικό της σύστημα. «Γνωρίζω ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν ρευστότητα και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους» υπογραμμίζει.
Ο κ. Σαββάκης δηλώνει «πράγματι αισιόδοξος» ότι η ανάδειξη του ΣΒΒΕ στον πέμπτο κοινωνικό εταίρο μεταξύ των εργοδοτών θα του επιτρέψει να προωθήσει με αποτελεσματικότητα τα αιτήματα της βιομηχανίας, που αφορούν ειδικά το βορειοελλαδικό τόξο. Επισημαίνει ότι προτεραιότητα της διοίκησης του ΣΒΒΕ, μετά και την ανάληψη του νέου της ρόλου, θα αποτελέσει η συμφωνία κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας για τις βασικές αρχές βιομηχανικής πολιτικής, ενώ προσθέτει ότι θα επιδιώξει συνέργειες και συμμαχίες: «Με όλους τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε την ίδια οπτική για την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου ευελπιστώ ότι πολλές από τις θέσεις μας θα υιοθετηθούν από την Πολιτεία και τελικά θα υλοποιηθούν», υπογραμμίζει.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Εργασίας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο προς διαβούλευση ένα άρθρο, με το οποίο ο ΣΒΒΕ ορίζεται και επισήμως ώς κοινωνικός εταίρος (και άρα επίσημος συνομιλητής της νομοθετικές και εκτελεστικής εξουσίας), σε εφαρμογή σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα του «Thessaloniki Summit» τον περασμένο Οκτώβριο. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο ΣΒΒΕ γίνεται ο πέμπτος κοινωνικός εταίρος μεταξύ των εργοδοτών, μετά τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).