Τα υφιστάμενα εμπόδια αλλά και τις δυναμικές προοπτικές αναφορικά με τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στα εργασιακά, σε επίπεδο ανεργίας και βελτίωσης του κατώτατου μισθού, συζήτησαν οι εργοδοτικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ) με κλιμάκιο του ΔΝΤ, υπό τον επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα κ. Μπότμαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Άρθρου IV με θέμα: «Ενίσχυση της Παραγωγικότητας και της Μεγέθυνσης», εν όψει ολοκλήρωσης του τρίτου δανειακού προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.
Αναφορικά με τα προβλήματα που ασκούν πιέσεις στο εγχώριο επιχειρείν, τονίστηκε η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, αλλά και η υποχρέωση επίτευξης αλλά και διατήρησης εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα αναδείχθηκαν και οι παρούσες και μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις του "brain-drain" στην οικονομία.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατά την απονομή δικαιοσύνης και μεταβολής της «δικονομικής» κουλτούρας με την ευρύτερη συμμετοχή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.
Τέλος, δόθηκε έμφαση στην πρόταση της Συνομοσπονδίας σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός σταδιακά και αφετέρου να αφορά μόνο τις καθαρές απολαβές του εργαζομένου και όχι και το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο διογκώνει υπέρμετρα το συνολικό κόστος εργασίας για τον εργοδότη / επιχειρηματία.
Η ΕΣΕΕ υπογράμμισε ακόμη ότι σε πρόσφατη πιλοτική έρευνα για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας στην Αττική υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο κλάδος του εμπορίου παρουσίασε μακράν την καλύτερη συμμόρφωση στους διενεργηθέντες ελέγχους υπό το ΣΕΠΕ και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, γεγονός που όπως υποστηρίζει καταρρίπτει τους μύθους σχετικά με την παραβατικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου