Αποτέλεσμα εικόνας για Κυρίζογλου πατουλης

Λάζαρος Κυρίζογλου: Πρότεινε τη λύση του Δημοψηφίσματος από τον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων - Να μην ισχύσει, να αχρηστευτεί η συμφωνία, ώστε να μην επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο


Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, προέκρινε ως τη μόνη λύση ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της διευρυμένης αυτοδιοικητικής συνάντησης που θα γίνει σήμερα στις 6.00 μ.μ, παρουσία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και Μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ανατροπή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μην επικυρωθεί η συμφωνία, τόνισε πως η λύση είναι να μην ισχύσει, να αχρηστευτεί, ώστε να μην επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις των πολιτών, γιατί, όπως είπε, δεν τις άκουσε, αντίθετα, άσκησε μυστική διπλωματία, και να μην υπογράψει ούτε να την κυρώσει αυτή τη συμφωνία.
«Το θέμα δεν αφορά τη νυν πλειοψηφία που υπάρχει, αλλά ολόκληρο το έθνος, την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές. Το ζήτημα δεν ετέθη ούτε στο ελληνικό κοινοβούλιο ούτε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δεν ρωτήθηκε ο λαός. Η κυβέρνηση δεν έδειξε δημοκρατική ευαισθησία δυστυχώς. Πέρασε κάτω ακόμη και από το χαμηλό πήχη που η ίδια έβαλε. Η όλη επιχειρηματολογία της ήταν αδύναμη και σαθρή σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Η συμφωνία αποτελεί εθνική ήττα
Αναφερόμενος στην συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα, στο πλαίσιο της απόφασης της Αυτοδιοίκησης να βγει μπροστά, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε πως Δήμαρχοι, περιφέρειες, Μητροπόλεις, και φορείς θα δηλώσουν την κάθετη και απόλυτη αντίθεσή τους προς τη συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών, διότι αποτελεί διπλωματικά και εθνικά μια ήττα για την πατρίδα και την Ελλάδα.
«Το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας  δεν συμφέρει κατά κανέναν τρόπο, αλλά ούτε και προοπτικά για το μέλλον, διότι βάζει με τη συναίνεση και την υπογραφή και της Ελλάδας τις βάσεις του αλυτρωτισμού ο οποίος υφίσταται και δεν εξέλειπε. Δυστυχώς η κυβέρνηση έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη της εθνικής προσπάθειας, χρησιμοποίησε σαθρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη δική της θέση, έφτασε στο σημείο να θεωρεί ότι το 1977 σε μια γλωσσολογικού – τυπολογικού περιεχομένου συνάντηση του ΟΗΕ στην Αθήνα, ότι τάχα αναγνωρίστηκε η Μακεδονική γλώσσα, κάτι που διαψεύστηκε και από το μετέχοντα διακεκριμένο καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη και από τα πρακτικά της συνδιάσκεψης» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Υποστήριξε ακόμη πως «θέλουμε να μπούνε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε Θέλουμε ειρηνικά και αγαπημένα να ζούμε με τους γείτονες μας. Όλα αυτά όμως να γίνουν χωρίς να πάρουν ή να κλέψουν ή να τους δώσουμε ιστορία που δεν τους ανήκει. Κατά συνέπεια, είπε, η αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση, πρέπει να αναγνωρίσει και να καταλάβει το λάθος της και να μην υβρίζει και επιτίθεται σε όσους έχουν διαφορετική άποψη, αποκαλώντας τους ακραίους, εθνικιστές ή φασίστες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ καταδίκασε μάλιστα τους ταραχοποιούς, κουκουλοφόρους ή μη, που χρησιμοποιούν βία με οποιοδήποτε τρόπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν χαρακτηρίζει τη μέγιστη πλειοψηφία των Ελλήνων που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη συμφωνία.  

Γ. Πατούλης: η κυβέρνηση να επιλέξει το Δημοψήφισμα
Υπέρ του Δημοψηφίσματος τάχθηκε με την τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλη. «Η αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι δεν νομιμοποιείται καμία κυβέρνηση να μπορεί να υπογράψει μια ιστορικής αξίας και σημασίας απόφαση για τη γείτονα χώρα. Αυτό θα πρέπει να είναι ευθύνη του ίδιου του λαού. Και για αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι το δημοψήφισμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκείνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να συνεχίσει οποιαδήποτε απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων των τριών περιφερειών θα πιέσουν σ΄ αυτήν την κατεύθυνση. «Στόχος είναι να πάρουμε εκείνη την απόφαση, ομόφωνη αν είναι δυνατόν, με ποιο τρόπο θα κινηθούμε ώστε να πιέσουμε το αυτονόητο. Η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε οποιαδήποτε υπογραφή για το θέμα του Μακεδονικού μετά το δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.  
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι το μέλλον της ιστορίας της χώρας δεν μπορεί να γίνει νόμος από πρόσκαιρες πλειοψηφίες, διότι, όπως είπε, αυτή η πλειοψηφία αύριο μπορεί να μην είναι. «Το θέμα σχετίζεται με τις προσπάθειες που έκαναν οι πρόγονοι μας και δεν πρέπει κανείς με αυτό να παίξει. Αν έχουν υποχρέωση σε ξενόφερτα συμφέροντα να το πουν. Όμως εμείς δεν θα αφήσουμε να ξεπουληθεί η Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.