Για αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ κατά 3,3 δισ. ευρώ, εάν οι Έλληνες έκαναν χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αντί των μετρητών σε βαθμό αντίστοιχο των Ευρωπαίων, κάνει λόγο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε έρευνα του αναφορικά με τα Ηλεκτρονικά Μέσα Πληρωμών.
Εάν μάλιστα, οι Έλληνες ήταν λάτρεις του πλαστικού χρήματος, όπως οι Πορτογάλοι - που παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καρτών - τότε το επιπλέον όφελος για τα κρατικά ταμεία θα εκτοξευόταν κατά 54% ή 8,5 δισ. ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών.
Για την αίσθηση των μεγεθών το ποσό αυτό ισοδυναμεί «με έναν ΕΝΦΙΑ και βάλε» όπως ανέφεραν στελέχη του ΙΟΒΕ, καθώς τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από το «χαράτσι» των ακινήτων κάθε χρόνο είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Βεβαίως η εκτίμηση του Ιδρύματος είναι ότι οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού πρέπει να συνοδεύονται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την απλούστευση του φορολογικού συστήματος.
Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, η συμβολή των φορολογικών κινήτρων (χτίσιμο αφορολογήτου) και η υποχρεωτική χρήση των POS από τους επαγγελματίες, συνέβαλε κατά 50% στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που σημειώθηκε το 2017.
«Υπάρχει μια έντονη αίσθηση υπερφορολόγησης λόγω του γεγονότος ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί» σημείωσε ο κ. Βέττας, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν προς όφελος της ανάπτυξης και ένας από τους τρόπους είναι η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για τις πληρωμές. Μάλιστα η μελέτη προτείνει ισχυρά κίνητρα για άμεση επίδραση στα έσοδα.
«Η εξάπλωση έχει προέλθει κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες και λιγότερο από τις πιστωτικές» τόνισε ο ερευνητής του ΙΟΒΕ κ. Γιώργος Γατόπουλος. Ο αριθμός των ενεργών χρηστών έχει e-banking και mobile banking έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2014.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου