Έντεκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ τα κρούσματα λοίμωξης φτάνουν τα 107 από την αρχή του 2018 έως και τις 22 Αυγούστου, βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν ακόμη 6 θάνατοι και 30 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα 107 κρούσματα, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 - 94 ετών).
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου επισημαίνουν οι ειδικοί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.