Συνεχίζεται η κόντρα περιφέρειας Αττικής και ΚΕΔΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τον πρόεδρο της Κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Γιώργο Πατούλη να τονίζει πως «η κ. Δούρου επιχειρεί να θολώσει τα νερά χωρίς να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» σημειώνοντας πως η περιφερειάρχης για άλλη μια φορά «έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια». Από την πλευρά της η κ. Δούρου καλεί τους δημάρχους να συνεχίσουν την «αρμονική και αποτελεσματική» μέχρι σήμερα συνεργασία τους, «μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς κινήσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».
Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης επισημαίνει:
Η κ. Δούρου, όπως στις περιπτώσεις των πυρκαγιών, των αντιπλημμυρικών έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων, έτσι και στο θέμα των ψεκασμών έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Ελλάδα κατατάσσεται Τρίτη στη λίστα με ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα). Το ανησυχητικό είναι ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε αστικά κέντρα και κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής. Η Ιταλία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτό της Ελλάδας, εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων σε αστικά κέντρα.
Η κ. Δούρου αντί να επιχειρεί να θολώσει τα νερά με επισημάνσεις που αφορούν στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη λήψη μέτρων πρόληψης για τον ιό του Δυτικού Νείλου, να μας απαντήσει στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής, όχι σε σύνολο τριετίας αλλά το έτος 2018;
2. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα. Όταν η καταπολέμηση γίνεται άμεσα στη φάση που είναι προνύμφες, αποφεύγονται ψεκασμοί που είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία οι οποίοι μάλιστα κοστίζουν και ακριβότερα.
3. Ποια ανεξάρτητη αρχή πιστοποίησε το πρόγραμμα και τη διαδικασία των ψεκασμών;
4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
Η κ. Δούρου θα πρέπει να καταλάβει ότι δε διαχειρίζεται δικά της χρήματα, αλλά χρήματα του Ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Στην πολιτική δεν κρινόμαστε από τα όσα λέμε αλλά από τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Στο θέμα αυτό η περιφερειάρχης Αττικής έχει να επιδείξει μηδαμινά αποτελέσματα.
Να σημειώσουμε πως νωρίτερα σήμερα η κ. Δούρου σε επιστολή της πως τους δημάρχους για τα μέτρα της περιφέρειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη τόνισε:
«Από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ με έκτακτες δράσεις στο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καταπολεμά τις προνύμφες και τα ακμαία κουνούπια», επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου σε επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, από την περασμένη Δευτέρα.
Ενημερώνει, ότι όπως κάθε χρόνο την τελευταία τριετία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ για την προσεχή (2018 - 2020), έκανε συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών. Από τον Μάρτιο οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στις περιοχές ευθύνης της όπως είναι οι οικολογικά προστατευόμενες και περιαστικά όλων των Δήμων.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι -εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές και 9 στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού, έχουν πραγματοποιηθεί και έκτακτες δράσεις, όπως είναι η επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για την συλλογή ακμαίων κουνουπιών και στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία, κ.α. με σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας και τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.
Καταλήγωντας στην επιστολή της η περιφερειάρχης καλεί τους δημάρχους να συνεχίσουν την «αρμονική και αποτελεσματική» μέχρι σήμερα συνεργασία τους, απέναντί στο «σύνθετο αυτό φαινόμενο, που «απαιτεί υπεύθυνη, έγκυρη ενημέρωση, συνεχή κινητοποίηση και παρεμβάσεις σε όλες τις εστίες», καθώς «κοινός στόχος είναι πάνω από όλα η προστασία της υγείας, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς κινήσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου