Ως πρωτεύοντα στόχο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, περιέγραψε την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού.
Μιλώντας από το Νεώριο Σύρου όπου πραγματοποίησε επίσκεψη το πρωί της Παρασκευής, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είναι στοίχημα να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας, εργασία καλά αμειβόμενη με δικαιώματα. Τα χρόνια που περάσαμε η εργασία έγινε το μόνο εμπόρευμα που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούμε ελεύθερα. Ίσχυε η διαπραγμάτευση για όλα εκτός από τον κόπο του μισθού. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασίας ζούγκλας, η αυθαιρεσία εις βάρος τους έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Όλα αυτά είχαν στόχο να συρρικνωθεί η εργασία. Θέλουμε αυξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων»
Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για εργασιακές πληγές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
«Όλες αυτές οι μεγάλες πληγές της οκταετίας, δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής και η δίκαιη ανάπτυξη».
«Αυτό μας το δείχνει η ιστορία του Σύρου» είπε αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του Νεωρίου Σύρου.
«Ακούσαμε ξανά τον ήχο του σφυριού χάρη στους δικούς σας αγώνες» είπε.
«Επέλεξα η πρώτη πολιτική παρέμβασή μου μετά τα μνημόνια, να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει στη συνέχεια:
«Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα». Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», συμπλήρωσε.
«Όλοι οι Έλληνες περάσαν δύσκολα τα οκτώ χρόνια» είπε κάνοντας απολογισμό των μνημονιακών ετών. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία που χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις και «έβγαλε τα χρήματα έξω».
«Μέσα στα πρώτα χρόνια χρόνια της λαίλαπας ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους» τόνισε.
«Το 2014 η ανεργία έφτασε 27,5%. Σήμερα έχει μειωθεί πάνω από 7 μονάδες. Καταφέραμε να καλύψουμε μόνο 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας» σημείωσε.
Οφείλουμε και θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει στο προσκήνιο ο άνθρωπος και πρώτα-πρώτα ο εργαζόμενος. Να απελευθερωθούν πραγματικά οι δημιουργικές δυνάμεις των εργαζομένων. Χωρίς εργαζόμενους, που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.