Σαφάρι για προσέλκυση επενδυτών σε Λονδίνο και Ασία, οι συντάξεις στο Βερολίνο

Σχεδόν ένα μήνα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, η Ελλάδα παραμένει εκτός των αγορών αφού οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων καθιστούν απαγορευτική κάθε κίνηση αλλά και σκέψη για έξοδο της χώρας στις αγορές.
Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει νέο κύκλο επαφών με επενδυτές στο εξωτερικό αναζητώντας συμμαχίες και επιδιώκοντας παράλληλα να προσελκύσει κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αποφασιστεί.
Το ταξίδι του υπουργού ξεκινά από το Βερολίνο, επόμενος σταθμός το Λονδίνο ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Ασία.
Η πρώτη σημαντική συνάντηση που θα έχει αύριο Τετάρτη ο υπουργός θα είναι στο Βερολίνο με σοσιαλιστές Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών. Σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ( PES ) ο κ. Τσακαλώτος θα έχει ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς με το ενδιαφέρον να εστιάζεται για το αν ο Έλληνας υπουργός Oικονομικών θα έχει τελικά κάποια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Στην περίπτωση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει στον κ. Σόλτς και το θέμα των συντάξεων.
Την ίδια μέρα ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:30 ο υπουργός θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών και θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.
Μετά το Λονδίνο σειρά έχουν οι μεγάλες αγορές της Ασίας να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου που θα επιχειρήσει το ελληνικό δημόσιο. Το ταξίδι του οικονομικού επιτελείου στη μακρινή Ανατολή θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη (7 με 8 του μήνα). Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι ( Βοστόνη, Νέα Υόρκη) οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds, με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Οσον αφορά την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε έναν τίτλο διάρκειας όχι μικρότερη των 7 ετών, που για τις αγορές θεωρείται σημείο αναφοράς. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και εναλλακτικό σχέδιο μέσω του οποίου προτείνεται να ξανανοίξει κάποια από τις προηγούμενες εκδόσεις ( re- opening).
Το θετικό είναι ότι η χώρα έχει την πολυτέλεια να βγει όποτε αυτή κρίνει στις αγορές, από τη στιγμή που έχει στην διάθεση της ένα τεράστιο αποθεματικό κεφαλαίων, ένα μαξιλάρι ρευστότητας που φθάνει τα 30 δισ. και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της καλύπτει τις δανειακές ανάγκες για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Τα 30 δισ. ευρώ είναι πόροι οι οποίοι προέρχονται από τα λεφτά που μας δάνεισε ο ESM από το 3ο πρόγραμμα και φθάνουν τα 24,1 δις. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ είναι έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και υπερπλεόνασμα ( μέσω του οποίου η χώρα αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια). H επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ΑNFA’ s και SMP’s, τα οποία αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τον «κουμπαρά».
Αυτά τα κέρδη φθάνουν στην τετραετία τα 4,8 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η εκταμίευσή τους θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο. Για φέτος εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της. Αρμόδιοι πηγές τονίζουν ότι η ακύρωση του μέτρου των συντάξεων δεν δημιουργεί πρόβλημα με την επιστροφή της πρώτης δόσης από τα ANFA’s.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.