Η …“διαίσθηση” του Πρωθυπουργού τερματίζει συζητήσεις και προσδοκίες πως η αλλαγή Υπουργού θα άνοιγε πεδίο διορθώσεων στον Κλεισθένη1, με σημαντικότερη τη θεσμοθέτηση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια.
Σχετική Ερώτηση, για κίνδυνο κατακερματισμένων Δημοτικών Συμβουλίων και απώλειας μιας ολόκληρης αυτοδιοικητικής περιόδου, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Με την απάντησή του έκοψε κάθε σχετική συζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργική “επιχειρηματολογία”κινήθηκε στο χώρο της ...ψυχολογίας, δηλώνοντας πως “διαισθάνεται” ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και “διαισθάνεται” ότι δεν θα άλλαζε κάτι η ύπαρξη πλαφόν. Κάλεσε δε όλους να “αγκαλιάσουν τη φιλοσοφία” του Κλεισθένη1.
Υπενθυμίζεται ότι την ύπαρξη πλαφόν έχει εισηγηθεί σύσσωμη σχεδόν η Αυτοδιοίκηση, μέχρι και αυτοδιοικητικά στελέχη (από τα ελάχιστα που διαθέτει) του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τεκμηριώνουν οι Αιρετοί, με το νέο εκλογικό σύστημα η Κυβέρνηση ενισχύει και προωθεί την είσοδο πάσης φύσεως ακραίων δυνάμεων, δίνοντας λόγο και ρόλο σε πρόσωπα που συχνά δεν θα έχουν καμία σχέση με την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική, αλλά θα υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα (οικονομικά, προσωπικά, εθνικιστικά κ.ο.κ.).
Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός δεν έχασε ευκαιρία να ειρωνευτεί τους Δημάρχους, όπως συνηθίζει σε κάθε αφορμή αυτοδιοικητικής του αναφοράς.
Γελώντας λοιπόν (βλ. τη φωτογραφία του παρόντος από τη σχετική στιγμή της συνέντευξης) κορόιδεψε ότι (όπως ανέφερε) οι Δήμαρχοι μιλούν για συνεννοήσεις, αλλά μόνο όταν δεν αφορά τους ίδιους.
Επιπλέον, σε επόμενη Ερώτηση, ειρωνεύτηκε και τον Πρόεδρο του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαμογελώντας εμφανώς ειρωνικά: “Δεν ξέρω αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον κύριο Πατούλη, νομίζω όχι”.
Υπενθυμίζουμε, για την ιστορία, ότι στο Δήμο Αμαρουσίου ο Γ. Πατούλης έχει εκλεγεί (για 3η θητεία) με 57,89% και 17.668 ψήφους από την Α’ Κυριακή, με ασύγκριτη διαφορά από τον υποψήφιο του ειρωνευόμενου Πρωθυπουργού, στον οποίο ο λαός έδωσε 4.810ψήφους...
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά, εκδίδοντας άμεσα Ανακοίνωση .
Ο AIRETOS σας παρουσιάζει κατωτέρω το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός για τον Κλεισθένη1 και τι ακριβώς απάντησε:
ΕΡΩΤΗΣΗ (Λιάμης Λεωνίδας, TV100): “Έχετε κατηγορηθεί για την εμμονή σας να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και κάθε φορά απαντάτε ότι η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Ωστόσο νομίζω ότι εδώ ισχύει αυτό που λένε για την Αθηνά και την χείρα που πρέπει να κινήσει, κατά συνέπεια οι κανόνες της Δημοκρατίας θα πρέπει να ευνοούν και την άρση των αδιεξόδων. Λένε, λοιπόν, πολλοί, οι περισσότεροι ίσως στην Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να προκύψουν Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία θα είναι τόσο κατακερματισμένα, ώστε να τεθεί ζήτημα να χαθεί ολόκληρη 4ετία.
Σας έχει απασχολήσει αυτό;
Σκέφτεστε για παράδειγμα να τεθεί ένα πλαφόν, 4-5%, όσον αφορά στην εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια;”
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πρωθυπουργού:
“Δεν διαισθάνομαι ότι υπάρχει ένα τέτοιος κίνδυνος.
Δεν διαισθάνομαι δηλαδή ότι θα αλλάξει κάτι εάν υπήρχε ένα πλαφόν 3% στην είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια. Ο νόμος αυτός φέρνει μια διαφορετική φιλοσοφία. Και πρέπει αυτή τη φιλοσοφία να κατανοήσουμε και να την αγκαλιάσουμε κιόλας.
Εγώ όπου βρεθώ και όπου σταθώ ακούω πολλούς πολίτες να λένε «επιτέλους βρε παιδιά, ας βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε».
Και ακούω και πολλούς Δημάρχους πάρα πολύ καιρό να λένε «ε, εσείς στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ;». Αλλά όταν η συνεννόηση αφορά τους ίδιους, τότε αλλάζουν τα πράγματα (γέλια), για ορισμένους τουλάχιστον.
Λοιπόν, αν η κουλτούρα της συνεννόησης, δεν την ξεκινήσουμε από το 1ο κύτταρο της συλλογικής οργάνωσης που είναι ο Δήμος, η Κοινότητα, ο Δήμος, η Περιφέρεια, δεν θα υπάρξει ποτέ κουλτούρα συνεννόησης και κουλτούρα διαλόγου. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, τεράστιες πολιτικές διαφορές, αλλά όταν συζητάμε για συμμαχικές κυβερνήσεις που θα έχουμε από εδώ και στο εξής, είχαμε από το ‘10 και μετά, το ‘12 και μετά, και θα έχουμε από εδώ και στο εξής, έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική για την κεντρική διακυβέρνηση. Θα έχουμε, λοιπόν συμμαχικές κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα έχουμε συμμαχική διακυβέρνηση σε επίπεδο Δήμων;
Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι μια πολύ ουσιαστικά μεταρρύθμιση αυτή την οποία φέραμε. Οι πολίτες θα επιλέγουν το Δήμαρχο, αλλά η ψήφος τους θα μετρά ισότιμα εις ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια. Και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα διαμορφωθεί αυτή η κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης, που θα διαμορφώνει πλειοψηφίες με βάση τις πολιτικές συγκλίσεις.
Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι θα αλλάξει τίποτα ή θα άλλαζε τίποτα σε αυτό το συνολικότερο πλαίσιο που σας παρουσίαζα αν είχαμε το 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια, αντιθέτως θα εφαρμόζαμε μία ρύθμιση που θα ήταν σε αντίθεση με τον κεντρικό χαρακτήρα της ισοτιμίας της ψήφου του κάθε πολίτη, που δεν βρήκαμε σκόπιμο γιατί να το κάνουμε αυτό.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες με το νέο σύστημα, αυτή η νέα κουλτούρα συνεννόησης θα αποτυπωθεί και πολύ γρήγορα οι πολίτες θα καταλάβουν τα οφέλη από αυτή την πολύ μεγάλη και δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου