Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να υποβαθμίσει την παρουσία των Θεσμών ως μια τυπική επίσκεψη στο πλαίσιο της προβλεπόμενης μεταμνημονιακής επιτήρησης, ωστόσο η επιτήρηση αυτή είναι «ενισχυμένη» και συνεπάγεται αυστηρότερο έλεγχο ειδικά στα δημοσιονομικά, πόσο μάλλον στην παρούσα φάση που ετοιμάζεται ο πρώτος μεταμνημονιακός και «πονηρός» Προϋπολογισμός.
Τα σούρτα φέρτα των τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησαν χθες και οι ξένοι χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες δεν εθεάθησαν μόνο στο ΓΛΚ, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας έτσι τη βασική ατζέντα των συζητήσεων: πορεία φετινού Προϋπολογισμού, προβλέψεις για το 2019, απελευθέρωση ενέργειας. Τα «κουτάκια» θα συμπληρωθούν με τις σημερινές επαφές για τον Εξωδικαστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ο «πυρετός» θα ανέβει όταν φτάσει η ώρα της συζήτησης για τις συντάξεις, η οποία δεν θα είναι, πάντως, η τελική αλλά μόνο η προκαταρκτική. Εξ ου και η δίωρη σύσκεψη χθες το απόγευμα στο γραφείο του Ε. Τσακαλώτου- που θα χειριστεί τους επικεφαλής- με το Γ. Δραγασάκη, την Ε. Αχτσιόγλου και το Δ. Τζανακόπουλο, πριν από το τετ-α-τετ με τους Θεσμούς την Τετάρτη.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, καθώς επ’ ουδενί απειλούν το στόχο για πλεόνασμα 3,5% την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ενημέρωση στους «έξω» περιορίστηκε στους άξονες των εξαγγελιών και όχι στα μέτρα ένα προς ένα, τα τεχνικά κλιμάκια συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία, προκειμένου να κοστολογήσουν ελαφρύνσεις και παροχές και να μετρήσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Από αυτήν την κοστολόγηση εξαρτάται εν πολλοίς και η τύχη του αιτήματος της Αθήνας για την αναστολή των περικοπών σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις. Από την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει, όμως, έστω κουτσουρεμένα κάποια από τα αντίμετρα (επιπλέον κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα και επίδομα ενοικίου), καλύπτοντας το δημοσιονομικό τους κόστος από το υπερπλεόνασμα του 2019, τίθεται το ερώτημα από πού θα αντληθούν τα ισοδύναμα για τα 2,9 δις, που έχουν προβλεφθεί από τη μείωση των συντάξεων.
Αυτό που δείχνει να προβληματίζει είναι, επίσης, ο αποσπασματικός χαρακτήρας των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αγνοώντας ακόμα και τη λογική. Όταν έφερε τις νέες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κώφευσε στις προειδοποιήσεις ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, αλλά ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά λοιδώρησε τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, που υποστήριζαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι κανονικό να σου παίρνει εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία το 60- 70% των εισοδημάτων σου.
Όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού, ακόμα κι ο Ε. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είχε υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μια «τρύπα» 1 δις στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είτε λόγω απόκρυψης των πραγματικών εισοδημάτων είτε επειδή χιλιάδες επαγγελματίες έκλεισαν κατά κύματα τα βιβλία τους. Τα νέα στοιχεία ήρθαν για να επιβεβαιώσουν αυτό το Βατερλό του οικονομικού επιτελείου. Από 4,7 δις ευρώ δηλωθέντα εισοδήματα το 2016 (για το 2015), πέσαμε στα 3,8 δις ευρώ πέρυσι και στα 3,3 δις ευρώ φέτος ενώ από τον Μάιο 2016 μέχρι σήμερα έκλεισαν 200.000 μπλοκάκια!
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου