Το κόμμα των συντηρητικών, στο οποίο ανήκει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας,Τερέζα Μέι και το οποίο κυβερνάει το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, κλονίζεται και απειλείται με διάσπαση, ενόψει της συμφωνίας για το Brexit που η Μέι επιθυμεί να περάσει.
Το σχέδιο «Τσέκερς», όπως ονομάζεται είναι μονόδρομος. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απειλεί πως θα είναι είτε αυτό, είτε μια έξοδος από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Μέι όμως έχει ήδη δεχθεί προειδοποιήσεις από τους βουλευτές του κόμματος της, που χαρακτηρίζονται οι «σκληροπυρηνικοί υπέρ του Brexit» πως αν καταθέσει τελικά την πρόταση Τσέκερς, τότε είναι πιθανό αυτή να μην ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.
Ο πρώην υπουργός Brexit, Στηβ Μπέικερ - ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο - ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον των προτάσεων στα κοινοβούλια. Πρόσθεσε ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να στηριχθεί στο κόμμα των Εργατικών εάν δεν καταφέρει να πείσει τους Βουλευτές της να υποστηρίξουν το σχέδιο στο προσεχές Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.
Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το σχέδιο που οι σκληροί «Brexiteers» αρνούνται να στηρίξουν;
Ποιο είναι το σχέδιο Τσέκερς
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit καλύπτει τέσσερις τομείς: την οικονομική σχέση, την σχέση ασφάλειας, τους μελλοντικούς τομείς συνεργασίας όπως η αεροπορία και η πυρηνική ενέργεια και τα αναγκαία πλαίσια για την επιβολή της συμφωνίας.
Αποσκοπεί στη διασφάλιση της εμπορικής συνεργασίας, χωρίς σκληρά σύνορα για τη Βόρεια Ιρλανδία, και σε παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξηγεί το BBC.
Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει περισσότερα εμπόδια στο εμπόριο μόλις εγκαταλείψει την ΕΕ και παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο προτεινόμενο τελωνειακό σύστημα της Κυβέρνησης: το διευκολυνθέν τελωνειακό καθεστώς, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράττει δασμούς εξ ονόματος της ΕΕ.
Στην πρότασή της, η Μέι επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση, την κοινή γεωργική πολιτική και την κοινή αλιευτική πολιτική, «θα πάρει πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων μας και θα ξεκινήσει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία του έθνους μας». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητα στη Βρετανία, λέει.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η έξοδος «απαιτεί ρεαλισμό και συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές».
Πώς πήρε το όνομά του;
Το σχέδιο ονομάζεται επισήμως «Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ωστόσο, το παρατσούκλι είναι το «σχέδιο Τσέκερς» επειδή συμφωνήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην περιοχή Τσέκερς, εκεί που βρίσκεται η εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού.
Ποιοι βουλευτές αντιτίθενται σε αυτό
Ο πρώην γραμματέας του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν μετά την συνεδρίαση του Τσέκερς. Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα μιλήσει εναντίον του σχεδίου, το οποίο το περιέγραψε πρόσφατα ως ένα «γιλέκο αυτοκτονίας» για το βρετανικό σύνταγμα.
Αρκετοί άλλοι βουλευτές παραιτούνται επίσης από τις υπουργικές θέσεις τους σχετικά με το θέμα, όπως άλλωστε έκανε και ο Μπέικερ.
Τα έξι σημεία κλειδιά του «μαλακού Brexit»
1. Το «κοινό βιβλίο κανόνων» κρατά τους Βρετανούς παραγωγούς δεσμευμένους από τους κανόνες της ΕΕ για τα αγαθά - συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.
2. Το Κοινοβούλιο θα εποπτεύει αυτούς τους κανόνες - αλλά η απόφαση να μην συμμορφωθεί με αυτούς θα έχει «συνέπειες».
3. Κοινή «μεικτή επιτροπή» ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας για την επίβλεψη και την επίλυση των διαφορών, αλλά αυτές θα διευθετηθούν με βάση περισσότερα από 40 χρόνια νομοθεσίας της ΕΕ.
4. Η Βρετανία να παραμείνει αποτελεσματικά στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ - που χαρακτηρίζεται ως «συνδυασμένη τελωνειακή επικράτεια» - για να αποφευχθεί η στενή συνοριακή σύνδεση με την Ιρλανδία.
5. Η Βρετανία θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή δασμών της ΕΕ και την εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ για εμπορεύματα που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ, ενώ οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα διάθεσης των προϊόντων και υπηρεσιών τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς περιορισμούς, κάτι που ισχύει σήμερα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου