Το μέλλον της Ευρώπης, εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου, εξέτασαν Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «την επανίδρυση της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους» και κάλεσε την Γερμανία να «προσεγγίσει το Παρίσι για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης».
«Η Ευρώπη και το γαλλο-γερμανικό δίδυμο φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και γι’ αυτό τον λόγο, «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη» δήλωσε μεταξύ άλλων, από το βήμα της Bundestag.
Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».
Η καγκελάριος Μέρκελ, με την οποία είχε νωρίτερα συνομιλίες, συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και ότι οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βέβαια, δεν έλλειψαν και οι νύξεις περί ακινησίας, αναβλητικότητας και δισταγμού της γερμανικής πλευράς, ως προς τις πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρώπης.
«Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας» διερωτήθηκε ο Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της Ευρώπης σε βασικό πυλώνα της προεδρικής του θητείας.
«Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας» συμπλήρωσε.
Επειτα από διαβουλεύσεις μηνών, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν την Παρασκευή επί ενός γενικού πλαισίου επί του κοινού προϋπολογισμού, αλλά όχι επί του ποσού που μένει να προσδιορισθεί. Την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε αρχικά σε ένα πακέτο πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου, ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης –ένα project, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Το νέο βήμα μάς προκαλεί φόβο διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιραστεί ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του» παρατήρησε, καλώντας ωστόσο, το Βερολίνο να «κάνει αυτό το βήμα».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου