Η ελευθερία αυτή συνιστά ευρωπαϊκή αξία και συνεπώς θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης


Ανυποχώρητος στις θέσεις του για την «μακεδονική» γλώσσα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι Μακεδόνας, μιλώ μακεδονικά και αυτό είναι δικαίωμά μου», δήλωσε ο κ. Ζάεφ το βράδυ της Δευτέρας, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.


Προσέθεσε αυτή η ελευθερία συνιστά ευρωπαϊκή αξία και συνεπώς προσδοκά ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους.

Η δήλωση Ζάεφ είχε ως κύριο αποδέκτη την Βουλγαρία, όπου το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ κατηγόρησε τα Σκόπια ότι επιχειρούν να «παραχαράξουν την ιστορία» ώστε να προωθήσουν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει επιτρέψει να μιλήσει στην «μακεδονική» γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτίμησε πως η Βουλγαρία είναι φίλη χώρα κι ότι η θετική διμερής σχέση με την ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση Ζάεφ ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εάν διαπιστώσει πως τα Σκόπια δεν συμμορφώνονται τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τόνισε πως η ελληνική πλευρά αξιολογεί το περιεχόμενο των τεσσάρων τροποποιήσεων του σκοπιανού Συντάγματος που προωθεί ο κ. Ζάεφ αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να ονομάζει μακεδονική την γλώσσα της, δίχως να δεσμεύει την Αθήνα να χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο.

Η συμφωνία ορίζει επίσης πως η μακεδονική γλώσσα της ΠΓΔΜ δεν έχει ουδεμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας.






Πηγή:skai.gr



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.