Τα χθεσινά επεισόδια στο Γραμματικό, οφείλονται αφενός στην αποτυχία των προηγούμενων, αλλά και της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, να δώσουν μόνιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.
Αφετέρου, στο "πλεόνασμα" λαϊκισμού της απερχόμενης Περιφερειάρχου κας Δούρου, που το 2014 υποσχέθηκε "λαγούς με πετραχήλια" στους κατοίκους του Γραμματικού αλλά σήμερα πράττει άλλα.
Έχουν χαθεί άσκοπα πάνω από 10 χρόνια και δεν έχει δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα , που έχει ήδη λυθεί με ωφέλιμο οικονομικά και περιβαλλοντικά τρόπο, σε όλες τις ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης.
Τόσο η διοίκηση Σγουρού όσο και διοίκηση Δούρου, απέτυχαν παταγωδώς να κάνουν το αυτονόητο: να απαλλάξουν τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής από την απαράδεκτη περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά διαχείριση της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, της Φυλής, της οποίας ο χρόνος ζωής εξαντλείται μέσα στους επόμενους μήνες.
Τι προβλέπεται για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να δέχεται τα υπολείμματα από την εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων της εξυπηρετούμενης περιοχής. Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, έπρεπε να είχε ήδη κατασκευαστεί. Κάτι που δεν έχει γίνει.
Τα έργα αυτά εντάσσονται στην υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής για να συμβάλει στους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση και την μη διάθεση προς ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, που ισχύουν για το 2020 και είναι θεσμοθετημένοι από το 1998.
Τι έπρεπε να κάνει και τι δεν κάνει η κα Δούρου
Η διοίκηση Δούρου, όφειλε να προχωρήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της
σε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση, με την υποστήριξη και συνεργασία των Δήμων,
στην χρηματοδότηση και εφαρμογή προγραμμάτων εντατικής ανακύκλωσης, με την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών
στη δημιουργία , μέσω του διαβαθμιδικού συνδέσμου όπου συμμετέχουν και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης, εργοστασίων επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων, με καινοτόμες μεθόδους
Αντί αυτών, προχωρά σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι κατηγοριών ( σε βάρος των Δήμων) και στην «αναζήτηση» νέων χωματερών για ανεπεξέργαστα απορρίμματα, σε αντίθεση με τη νομοθεσία και τον εγκεκριμένο σχεδιασμό.
Όλα αυτά δημιουργούν δικαιολογημένες ανησυχίες στους πολίτες, ότι η κα Δούρου μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ΧΥΤΥ όχι για τον λόγο που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί, αλλά για να τον μετατρέψει σε νέα χωματερή. Όποιες επιφυλάξεις και αν υπάρχουν για τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, που άλλωστε τελικά κρίνονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε, είναι επιτακτική απαίτηση όλων να ξεκαθαρίσει η κυρία Δούρου, έστω και την ύστατη ώρα, τις προθέσεις της.
4 καθαρά ερωτήματα για την κα Δούρου
Η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής οφείλει να απαντήσει στους πολίτες του Λεκανοπεδίου:
Γιατί δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΥ όπως προβλέπεται στον εγκεκριμένο σχεδιασμό που εκπόνησαν οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης, δηλαδή για τα υπολείμματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων της περιοχής;
Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα έργο επί των ημερών της;
Γιατί η Περιφέρεια Αττικής συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον υστερούσες περιβαλλοντικά Περιφέρειες της Ευρώπης;
Τι προτίθεται να κάνει μέχρι το τέλος της θητείας της;
Αυτές οι απαντήσεις, παρόλο που δεν μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα της αδράνειας και της απραξίας που χαρακτήρισαν την θητεία της, είναι επιβεβλημένες απέναντι στην εύλογη ανησυχία των πολιτών.
Νέα Αρχή και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μαζί με τους πολίτες
Η «Νέα Αρχή για την Αττική» θα βάλει τέλος στην απραξία των τελευταίων ετών.
Σύντομα θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο μας, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Θα βάλουμε τέλος στη λειτουργία της μεγαλύτερης ανοικτής χωματερής της Ευρώπης, που βλάπτει τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Θα αναδείξουμε την Περιφέρεια από ουραγό της Ευρώπης, σε μια περιφέρεια που θα πετύχει από τις πρώτες και την νέα πρόκληση, αυτή της κυκλικής οικονομίας.
Τους στόχους του 2030 για αύξηση της ανακύκλωσης και ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση με τη δημιουργία νέας οικονομίας και «πράσινων θέσεων εργασίας» θα τους πετύχουμε με συνεργασία και συνέργειες με τους Δήμους της Αττικής, μαζί με τους Πολίτες.
Αφήνουμε την κα Δούρου για μια ακόμη φορά να "πνιγεί" στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε.
Αλλά και ο κος Σγουρός οφείλει να ζητήσει κι αυτός μια συγγνώμη από τους κατοίκους του Γραμματικού, αφού ο δικός του σχεδιασμός που τελικά δεν εφαρμόστηκε, ήταν αυτός που προέβλεπε τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή , δυναμικότητας 127.000 τόνων / έτος.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου