Με φόντο την παράταση ζωής του νόμου Κατσέλη ως το τέλος του… Κουτσοφλέβαρου, μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 553 νέοι πλειστηριασμοί κι έπεται συνέχεια.
Μέχρι στιγμής το… μενού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 4.421 υποθέσεις ως το τέλος Ιουλίου, αλλά όσο προχωράνε οι μέρες και οι εβδομάδες, ο αριθμός θα ανεβαίνει. Με αυτά τα δεδομένα, η επαρκής προστασία της πρώτης κατοικίας χαρακτηρίζεται ως κατεπείγουσα, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νέου πλαισίου θα είναι πολύ χαμηλότερα.
Οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς από τα μέσα του μήνα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση, οπότε θα πρέπει να έχει σχηματοποιηθεί το πλάνο της ελληνικής πλευράς. Πέρα από τη διάσταση απόψεων για το κριτήριο της αξίας του ακινήτου, που θα μπορεί να προστατεύεται (θα πρέπει να γεφυρωθεί μια διαφορά γύρω στις 150.000 ευρώ), «κλειδί» είναι και τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν.
Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας θα «κουμπώνει» με την επιδότηση μέρους των δόσεων, των υπό ρύθμιση στεγαστικών δανείων, ο πήχης για τα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί γύρω στις 21.000 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται σε περίπου 80,5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 47,2% βρίσκεται στο «κόκκινο». Από αυτά, τα 62 δις ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια, με το δείκτη των προβληματικών να παραμένει πάνω από το 44%. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από αυτά τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, το 74,1% είναι σε καθυστέρηση άνω του 1 έτους.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου