Για πιέσεις που του ασκήθηκαν προκειμένου να μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα έκανε λόγο ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μανιαδάκης, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη έπειτα από καταγγελίες άλλου μάρτυρα της υπόθεσης, όπως ο ίδιος είπε, ανέφερε στη συνέντευξή του ότι είχε κληθεί από διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες, από το 2010 έως το 2015, για να συνεισφέρει τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του για τα οικονομικά της Υγείας.
Όπως διευκρίνισε, δεν είχε διοριστεί ποτέ σύμβουλος υπουργού, αλλά υπό την ιδιότητά του, είχε κληθεί ως επιστήμονας και τεχνοκράτης σε διάφορες συζητήσεις με την τρόικα, καθώς και για να βοηθήσει το σύστημα υγείας, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον Κουρουμπλή το 2015.
Ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε ότι τον έχουν ερευνήσει «περισσότερο από κάθε Ελληνα» διάφορα όργανα της πολιτείας και άνοιξε με δική του πρωτοβουλία τους λογαριασμούς του για έλεγχο σε βάθος 10ετίας χωρίς να βρεθεί τίποτα μεμπτό. Το 2017 μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, έκανε αναλύσεις.
Στη συνέχεια, όπως είπε, ρωτήθηκε αν είχα διαπιστώσει ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν υποπέσει σε έκνομες πράξεις. «Εκεί είπα ότι δεν γνώριζα και ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω για παράνομες πράξεις» είπε ο κ. Μανιαδάκης.
Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή του, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και δεν είχαν ιδιαίτερη συνεργασία, ενώ ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που τον είχε καλέσει προκειμένου να είμαι μέλος των ομάδων με την τρόικα αλλά ποτέ δεν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου.
«Μού ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης» είπε.
Σύμφωνα με το Νίκο Μανιαδάκη «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα».
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, ο κ. Μανιαδάκης τόνισε πως είχε ενημερώσει τις ανακριτικές αρχές πως θα εγκατασταθεί στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας όμως πως θα επιστρέψει όποτε του ζητηθεί, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως οι εισαγγελείς φρόντιζαν τη διαδικασία για να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Ισπανία.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου