Το γάντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση (η οποία μετά την οργίλη αντίδραση του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο News 24/7 φαίνεται ότι επισπεύδεται), πέταξε χθες η Νέα Δημοκρατία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, κρατά εν τέλει παρά πόδας και το όπλο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, το οποίο απειλεί να χρησιμοποιήσει εάν ο κ.Τσίπρας δε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Όμως καθώς στο Μοσχάτο γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουδέποτε μεταπολιτευτικά πρόταση δυσπιστίας επέφερε πτώση της κυβέρνησης, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν μετετράπη σε ψήφο εμπιστοσύνης, στην πραγματικότητα δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το κατά πόσον μπορούν εκείνοι να προκαλέσουν εκλογές. Αλλά αυτό που θέλουν είναι να περιορίσουν τα περιθώρια ελιγμών τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εταίρου, οι οποίοι προσπαθούν να... τετραγωνίσουν τον κύκλο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του Σκοπιανού.
“Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ΝΔ χθες σε ανακοίνωση της, θέλοντας να εμποδίσει τυχόν deal Τσίπρα- Καμμένου για αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά ψήφο ανοχής.
Μάλιστα γαλάζια στελέχη σε κατ ιδίαν συζητήσεις υπενθύμιζαν ότι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν το 1993 έμεινε με 150 βουλευτές, αν και θα μπορούσε τυπικά να συνεχίσει να κυβερνά, επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Γαλάζια στελέχη λένε επίσης ότι μία κυβέρνηση με ψήφο ανοχής θα ήταν πρωτοφανής και διότι ο κ.Τσίπρας έλαβε το 2015 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με δεδηλωμένη τη στήριξη των ΑΝΕΛ τότε και τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα δεν έχει την εντολή να συνεχίσει να κυβερνά αναδομώντας την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο παραδέχονταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εν προκειμένω την αρμοδιότητα από το Σύνταγμα να αποσύρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επομένως στόχος της ΝΔ είναι πολιτικά να πιέσει τον πρωθυπουργό, για την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο.
Για να μην υποθέσει όμως κανένας... κακεντρεχής ότι το Μοσχάτο στην πραγματικότητα θα προτιμούσε η σημερινή κυβέρνηση έστω και χωρίς τον κ.Καμμένο να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε να μην μείνει ως “καυτή πατάτα” στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, γαλάζια στελέχη τονίζουν ότι μία κυβέρνηση ανοχής βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση και έχει στην πραγματικότητα μία και μόνη αποστολή, να πάει τη χώρα σε εκλογές.
Στη ΝΔ όμως φαίνεται πως ανησυχούν και για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας, εάν καταφέρει να διασφαλίσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και μία άτυπη νέα πλειοψηφία από βουλευτές των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος), του Ποταμιού (Δανέλλης), της Ένωσης Κεντρώων (Σαρίδης), του ΚΙΝΑΛ (Θεοχαρόπουλος), αλλά και ανεξάρτητων (Παπακώστα), να επιχειρήσει να συνεχίσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, διαμορφώνοντας συνθήκες “δεξιάς παρένθεσης” σε περίπτωση εκλογικής του ήττας. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι χθες η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό δύο γενικών γραμματέων υπουργείων 4ετούς θητείας (Περιβάλλοντος, Μεταναστευτικής Πολιτικής) δηλώνοντας ότι δε θα αφήσει στο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου.
Σε κάθε περίπτωση από τη ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν τελικά τι θα πράξει ο κ.Καμμένος στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας και της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Τετάρτη, ημέρα κατα την οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και η νέα γαλάζια Πολιτική Επιτροπή που εκλεχθηκε στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. Καθώς δε στη ΝΔ εκτιμούν οτι οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδονται, αλλά και διοτι την Πέμπτη στην επικαιρότητα θα κυριαρχήσει η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ, δε θα πραγματοποιηθεί τελικώς αυτη την εβδομάδα η ανακοίνωση νέων υποψηφίων βουλευτών, που είχε προαναγγελθεί για τις 10 Ιανουαρίου.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου