Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν τα πρώτα crash test με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για το σχέδιο διεύρυνσης του Εξωδικαστικού και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, εκτός εάν η ματαίωση της χθεσινής πτήσης των ξένων τεχνοκρατών ελέω καθυστερήσεων, ανατρέψει τα χρονοδιαγράμματα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποτε κι αν γίνει η κρούση στους Ευρωπαίους, το σχέδιο που θα βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά έχει τα χαρακτηριστικά μιας ολιστικής ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είτε συνδυαστικά είτε κατά μόνας, δηλαδή θα καλύπτει όλα τα χρέη, έτσι ώστε να πάρει τέλος η πολυδιάσπαση των ρυθμίσεων, που τελικά δυσχεραίνει παρά διευκολύνει τους πολίτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στο πρώτο βήμα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτημα ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα γίνεται ηλεκτρονικά και εξωδικαστικά, έτσι ώστε αποφευχθούν οι απίστευτες καθυστερήσεις και η χαρτούρα του νόμου Κατσέλη, που βοήθησαν να «κρυφτούν» και χιλιάδες μπαταχτσήδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η PwC επεξεργάζεται το σχετικό πλάνο.
Στο δεύτερο στάδιο, με βάση όλα τα δεδομένα του οφειλέτη- εισόδημα, περιουσία, οφειλές- το σύστημα θα εξάγει μια συνολική ρύθμιση προς όλους. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου, η ρύθμιση εκ μέρους των τραπεζών θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των πληρωμών σε βάθος ως 25 έτη, καθώς και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής (με «εργαλείο» την αντιστοίχιση δανείου- τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου).
Σε αυτό το σημείο θα «κουμπώνει» το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, καθώς με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (η αξία της πρώτης κατοικίας παραμένει σημείο τριβής μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης), θα έρχεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και θα επιδοτεί τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, καλύπτοντας μέρος της δόσης του δανείου, που θα ρυθμίζεται. Γι’ αυτόν το σκοπό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατεθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ.
Το όφελος για τις τράπεζες από αυτή τη συνολική ρύθμιση είναι ότι θα περιορίσουν το ρίσκο, αφού σε αντίθεση με αντίστοιχες λύσεις που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας, το Δημόσιο θα είναι «συνέταιρος» της λύσης που θα επιλέγεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδεχόμενο οι τράπεζες να διακανονίζουν τα υπολειπόμενα δάνεια και η εφορία να κατάσχει τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των τραπεζών ρυθμίσεων, όπως συμβαίνει τώρα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι η συζήτηση μόλις τώρα ξεκινά. «Βρισκόμαστε στο σημείο 1», σημειώνουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο ως τα μέσα Φεβρουαρίου για να έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και δυσκολότερα, όσον αφορά στο σχέδιο ρύθμισης οφειλών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή οι 120 δόσεις για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν και το υπουργείο θα ήθελε να καλύψει ενεργούς κι ανενεργούς επαγγελματίες, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι ότι οι δανειστές δεν θα δεχθούν δύο παράλληλες ή μάλλον ταυτόσημες ρυθμίσεις οφειλών. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψει όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους, αφήνοντας χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, που πολλές φορές δεν επιτρέπουν την έκδοση συντάξεων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου