Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα για επαφές, ο Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες για το πρώτο EuroWorking Group του 2019, ο Πιερ Μοσκοβισί ετοιμάζει τις βαλίτσες του για μια ακόμα επίσκεψη στην Αθήνα.
Και παρά ταύτα η ατζέντα όλων αυτών των συναντήσεων ελάχιστο οικονομικό ενδιαφέρον έχει, καθώς άπαντες και ειδικά οι αγορές κινούνται σε ρυθμούς κάλπης. Είναι από τις λίγες φορές που η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο EuroWorking Group δεν έχει άγχος, γιατί πολύ απλά ο ελληνικός φάκελος δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλα βαίνουν καλώς, εξ ου και οι συσκέψεις στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τεχνικά κλιμάκια για την δεύτερη αξιολόγηση.
Πέρα από τις καθυστερήσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται στις μεταμνημονιακές «ουρές», όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ, το Ελληνικό, η ομαλή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, αυτά που πραγματικά «καίνε» το οικονομικό επιτελείο είναι το «όχημα» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη. Και τα δύο, θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέσα στο επόμενο 10ήμερο, έτσι ώστε να μη χαθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Όλο αυτό το σκηνικό μοιάζει ή μάλλον είναι «εσωτερικής κατανάλωσης», καθώς τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση και εισπράττει η αγορά, έχουν στρέψει την προσοχή στο πότε θα στηθούν κάλπες. Το πολιτικό ρίσκο ενισχύεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη δείχνει να έχει βυθιστεί σε εσωστρέφεια εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαίου, με φόντο τα στοιχεία που πυκνώνουν και δείχνουν ότι η περίοδος των παχιών αγελάδων τελείωσε, ακόμα και για τον πλούσιο Βορρά.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος- όπως αποτυπώνεται και στη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ- επιδεινώνεται και τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην ΕΕ (κατά 2,2 μον., στις 107,3 μον.), αλλά και στην Ευρωζώνη κατά 2 μον., στις 107,6) μονάδες. Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης επιδεινώθηκε, μάλιστα, σε όλες: στην Ιταλία (-1,4), στην Γερμανία (-1,9), στην Γαλλία (-2,0), μεταβάλλεται οριακά στην Ολλανδία (-0,3) και σημαντικά στην Ισπανία (-3,0).
Η τιμή του 10ετούς ομολόγου είναι ένας ασφαλής δείκτης μέτρησης του ρίσκου της χώρας, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνονται οι ξένοι και δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει σε επίπεδα άνω του 4,3%. Μιλώντας, δε, κανείς με στελέχη της αγοράς αντιλαμβάνεται ότι το κρίσιμο δεν είναι αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά πόσο πρόωρες, καθώς βασικό στοιχείο των αναλύσεων για τις προοπτικές ανάκαμψης, είναι η άρση της αβεβαιότητας και η πολιτική σταθερότητα, που θα επιτρέψει την υλοποίηση όλων των φιλόδοξων δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου