Εφόσον οι κυβερνητικές εξαγγελίες γίνουν πράξη, η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι - στο τελευταίο διάστημα της θητείας της - η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση που θα μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μείνει στην εξουσία με ψήφο ανοχής. Η κυβερνητική πρόθεση έγινε χθες σαφής μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που απέκλεισε την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή μετά από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ενδεχόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των υπουργών των ΑΝΕΛ από το σχήμα. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος έξι μήνες πριν, όταν απαντούσε κατηγορηματικά πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση θα ζητούσε και θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα βουλή. Φαίνεται ότι το σενάριο αυτό δεν υπάρχει πια.
Τίποτε βέβαια δεν είναι άσχετο με τις διαδικασίες στα Σκόπια, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν και νωρίτερα από τις 15 Ιανουαρίου. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή της γειτονικής χώρας και θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Η διαφαινόμενη χορήγηση αμνηστίας σε όσους βουλευτές συμμετείχαν στα επεισόδια του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2018 συνηγορεί στο ότι στη γειτονική χώρα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζάεφ είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της σύναψης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην ΑΘήνα το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως οι 151 ψήφοι για την κύρωση της συμφωνίας είναι εξασφαλισμένες και πως στη συνέχεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει το βίο της με την ανοχή των ΑΝΕΛ. “Θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οπως γινεται για παράδειγμα στην Ισπανία”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει η κυρία Σπυράκη πως “η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση, δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά”. Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που όπως επαναλαμβάνουν πλέον τα κυβερνητικά στελέχη μετά τον Πρωθπουργό, θα γίνει αμέσως μετά.
Στο Ποτάμι πάντως, όπου τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης και Λυκούδης) φαίνονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν, διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Σχετική υπενθύμιση έκανε χθες ο Δημήτρης Τσιόδρας: “Θυμίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές”. Αντίστοιχη θέση υπάρχει και στο ΚΙΝΑΛ, με τους βουλευτές του να αρνούνται κάθε σενάριο υπερψήφισης της συμφωνίας, με την εξαίρεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που πιθανολογείται πως θα ψηφίσει θετικά, εφόσον προηγηθεί σχετική εισήγηση από τα μέλη της ΔΗΜΑΡ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου