Περίπου 60.000 πολίτες!!!!!!βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, για να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητήσουν την μη κύρωση της. Το συλλαλητήριο παρά την μαζικότητά του σημαδεύτηκε από την εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία η οποία δέχθηκε επίθεση από μικρή ομάδα που διαχωρίστηκε απο τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης. 
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην πρωτεύουσα έφτασαν 326 λεωφορεία. Τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. 
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ από το βήμα της πέρασαν τόσο ο γνωστός τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος που έψαλλε τον εθνικό ύμνο, όσο και η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση. 
 Τον λόγο πήρε η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία «εγκληματική», ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Να παραδώσουμε την πατρίδα μας ακέραια» τόνισε κλείνοντας την ομιλίας της. 





«Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες» ήταν η προτροπή του Δημήτρη Δαλακάκη, δημάρχου Δοξάτου Δράμας προς τον πρωθυπουργό ενώ ο ίδιος κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να παραιτηθεί και να μην υπογράψει τη συμφωνία, Ο Κρις Σπύρου, πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και ομιλητής του συλλαλητηρίου, απευθυνόμενος στον Ζάεφ είπε «αν θέλετε τη Μακεδονία μας, Μολών Λαβέ». 
Στις 14:40 περίπου το μεσημέρι και στα σκαλάκια που οδηγούν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ομάδα διαδηλωτών διαχωρίστηκε από το σώμα της συγκέντρωσης και επιτέθηκε στους αστυνομικούς με μπογιές, πέτρες και καδρόνια, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με γκλομπ και ρίψη χημικών. 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις συνεχόμενες επιθέσεις κατά τον Αστυνομικών, τραυματίστηκαν 10 άνδρες των ΜΑΤ. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια» τόνιζαν πηγές της ΓΑΔΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Αντώνης Σαμαράς και πολλοί ακόμα βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, πήραν μέρος στη συγκέντρωση, με τον πρώην πρωθυπουργό λίγο μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων να δηλώνει: «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων ειναι και θα ειναι κατα της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκατσια κι αν σοφιστουν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».
Πολιτική κόντρα μετά τα επεισόδια στο συλλαλητήριο 
Μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία η Νέα Δημοκρατία ζητά την παραίτηση των Γεροβασίλη και Παπακώστα σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο»
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.