Η θορυβώδης χθεσινή παρουσία του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αξιοποίησε την έναρξη της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να ξεδιπλώσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση.
Σφοδρή κριτική για το θέμα των Πρεσπών και όχι μόνο, ακόμα και με βαρείς χαρακτηρισμούς, επιλεκτικές βολές και δηλητηριώδη βέλη κατά κυβερνητικών στελεχών όπως ο Νίκος Φιλης, ο Νικος Βούτσης και φυσικά ο «θανάσιμος εχθρός» του Νίκος Κοτζιάς, δριμύτατες επιθέσεις και αιχμές κάθε είδους κατά των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας διατηρεί στην κυβέρνηση και προς το παρόν στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός.
Για πρώτη φορά χθες ο κ. Καμμένος αποκάλεσε την κυβέρνηση στην οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε ως κυβέρνηση αποστατών η οποία έχει χάσει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.
«Στο όνομα ποιου συμφέροντος αποφασίσατε να καταπατήσετε την συμφωνία που είχαμε κάνει αλλά και να μετατρέψετε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μία κυβέρνηση αποστασίας; Είστε περήφανοι που περάσατε την συμφωνία για τα Σκόπια και χάσατε έτσι το ηθικό πλεονέκτημα που διαφυλάξαμε μαζί επί τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν είμαι καθόλου περήφανος, εγώ θλίβομαι». Αυτά είπε επί λέξη ο κ. Καμμένος ο οποίος φαίνεται να διεκδικεί πια για τον εαυτό του το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα αφού όπως ανέφερε λόγω της δικής του παρουσίας στην κυβέρνηση αυτό είχε διαφυλαχθεί και τώρα που έφυγε χάθηκε.
Μάλιστα για να κάνει ίσως ακόμα πιο πιστευτό το διαζύγιο του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να στείλει μήνυμα ότι από δω και πέρα το στόμα του θα είναι ανοιχτό ο κ. Καμμένος πρόσθεσε: «Σήμερα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανέπνευσα ως βουλευτής και μπορώ να μιλάω όπως μιλούσα τα 25 προηγούμενα χρόνια στην βουλή».
Όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται πως μιλούσε ο κ. Καμμένος αυτά τα 25 χρόνια εντός και εκτός βουλής ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ προχώρησε και σε κάτι άλλο. Έφτασε να συνδέσει το μακρινό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ με το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ για να καρφώσει όσο μπορεί τον Νίκο Βούτση συγκρίνοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνθεση της επιτροπής, με την εποχή που εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης με τα περίφημα γαλάζια και λευκά ψηφοδέλτια. Η χαρακτηριστική του φράση ήταν «επιστρέψαμε στην εποχή των ομοιόμορφων».
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ.Καμμένος κατέβηκε από το βήμα σχολίαζαν την ομιλία του με τη φράση «ίσως τώρα πληρώσουμε αυτό που στηρίζαμε τέσσερα χρόνια». Ωστόσο όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρόσεξαν ότι η ομιλία του κ. Καμμένου όση οξύτητα κι αν περιείχε δεν είχε ούτε μία προσωπική αναφορά ή αιχμή για τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καμμένος έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός κάδρου και κριτικής τον κ. Τσίπρα; Έχει αποφασίσει να τον έχει στο απυρόβλητο ή οι προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση χθες το βράδυ είναι προειδοποιητικά σήματα και προς τον Αλέξη Τσίπρα για το τι τον περιμένει και τον ίδιο στο μέλλον;
Πιθανότατα η απάντηση έχει να κάνει με το πόσο αποδίδει εκλογικά αυτή η στρατηγική στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Διότι είναι προφανές πως ο θορυβώδης τρόπος υπεράσπισης του ονόματος της Μακεδονίας, οι φωνές περί παράνομης επιτροπής και κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που συναγωνίστηκαν σε ένταση τις κραυγές του Χρυσαυγίτες Κασιδιάρη, αλλά και οι βολές προς την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ένα και μόνο στόχο. Την συσπείρωση των οπαδών των ΑΝΕΛ και την αποτίναξη από πάνω του όσο αυτό είναι εφικτό της ευθύνης για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή τις επόμενες μέρες.
Πάντως αυτό για το οποίο ο κ. Καμμένος φαίνεται αποφασισμένος είναι να χτυπήσει όσο μπορεί και με όλους τους τρόπους τους υπουργούς των ανεξάρτητων Ελλήνων που τον εγκατέλειψαν προτιμώντας τον κυβερνητικό θώκο από την βουλευτική έδρα των ΑΝΕΛ και την μάχη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ένα πρώτο δείγμα είναι η ερώτηση που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ επισήμως στη Βουλή από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο και τον νεοαποκτηθέντα βουλευτή Αριστείδη Φωκά, προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, κατά της Έλενας Κουντουρά. Ερώτηση στην οποία αφήνονται αιχμές για θέματα οικονομικής διαχείρισης από την υπουργό τουρισμού αφού μεταξύ άλλων ζητούνται να κατατεθούν
- Οι Συμβάσεις για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και το κόστος τους.
- Οι εταιρείες με τις οποίες έγιναν οι συμβάσεις
- Τα στοιχεία διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών,
- των εταιριών που ανέλαβαν τα έργα,
- Οι δαπάνες για το έτος πολιτισμού Ελλάδας Ρωσίας.
Φυσικά όλα αυτά που ζητάει να μάθει ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έγιναν ενώ ο κ. Καμμένος ήταν υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η κ. Κουντουρά ήταν υπουργός Τουρισμού με την στήριξη και την επιλογή του κ.Καμμένου.
Όσον αφορά τέλος την συμφωνία των Πρεσπών η επόμενη μάχη σε επικοινωνιακό επίπεδο για τους ΑΝΕΛ θα δοθεί στην ολομέλεια αφού ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε έστω και εμμέσως να παραδεχτεί πρώτον ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την επιτροπή σήμερα το μεσημέρι και δεύτερον ότι έστω και με μεθοδεύσεις, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής.
Στο δεύτερο συνέβαλε καθοριστικά η ομιλία του Νίκου Βούτση στην επιτροπή και η αναφορά του ότι υπάρχουν πρακτικά της διάσκεψης των προέδρων που αποδεικνύουν ότι όλες οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν ελήφθησαν με μεγάλη πλειοψηφία και είναι απολύτως σύννομες.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου