Σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και Ευρώπη επικρατεί δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές προτάσεις για την «πρώτη κατοικία»
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Μεταξύ άλλων, στις αναθεωρημένες προτάσεις της η κυβέρνηση γίνεται λόγος για όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (από 200.00 ευρώ) και ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου στα 20.000 ευρώ. Επίσης, άλλη πρόταση είναι η επιδότηση κατά 1/3 της μηνιαίας δόσης, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και έμποροι που έχουν υποθηκευμένο ακίνητό τους για επιχειρηματικά δάνεια με διευκολύνσεις όπως κούρεμα ή επιμήκυνση δανείου.
Σημειώνεται πάντως ότι σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και Ευρώπη επικρατεί δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές προτάσεις, καθώς, όπως επισημαίνεται, ενισχύεται έτσι η «κουλτούρα των κακοπληρωτών» και όχι το τραπεζικό σύστημα. Επομένως, τονίζεται, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές αλλαγές δεν θα δοθεί «πράσινο φως».
Στα χέρια των δανειστών το προσχέδιο για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη
Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης.
Διαβάστε επίσης: «Δεύτερη ευκαιρία»: Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:
1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.
4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
6. Μείωση επιτοκίου.
7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου