Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και φίλιων πυρών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ξιφουλκούν ευθέως κατά του Πάνου Καμμένου, συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι η επιτροπή κανονισμού της Βουλής στην οποία θα επιχειρηθεί, η όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για την κυβέρνηση, διάσωση του αρχηγού των ΑΝΕΛ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά από σιγή αρκετών ημερών, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, χθες μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 έριξε φως στο σενάριο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί σήμερα και αφορά την διατήρηση της ιδιότητας του αρχηγού κόμματος τόσο για τον κ. Καμμένο όσο και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Βούτσης: θα ενισχύσουμε τα κόμματα, αυτό δεν είναι αλλαγή κανονισμού
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής «η συνεδρίαση θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».
Με βάση την φράση του κ. Βούτση το πλέον πιθανό είναι ο κ. Καμμένος ακόμη κι αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου να διατηρήσει ο ίδιος την ιδιότητα του αρχηγού των ΑΝΕΛ και στην Βουλή και ορισμένα προνόμια που προκύπτουν από αυτή, όπως είναι η συμμετοχή του στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής και πιθανόν και κάποια άλλα προνόμια που μπορεί να αφορούν στην κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματος του. Τα ίδια φυσικά θα ισχύσουν και για τον Σταύρο Θεοδωράκη και προφανώς και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό εφόσον το κόμμα του πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών που προβλέπει σήμερα ο κανονισμός.
Ωστόσο κι αυτό το σενάριο που φαίνεται ως το πιο ήπιο για την κυβέρνηση και σε αρκετούς φαντάζει και ως μια λογική εξέλιξη, με την έννοια ότι τα κόμματα ακόμα και όταν χάσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα στη βουλή συνεχίζουν να υφίστανται και εξακολουθούν να λαμβάνουν κομμάτι της κρατικης χρηματοδότησης, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και άρνηση στην αποδοχή του. Για τον πολύ απλό λόγο ότι θα συνδεθεί με τις απειλές του κ. Καμμένου και θα ερμηνευθεί ως συναλλαγή προκειμένου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να σιωπήσει και να μην κάνει πράξη τις απειλές του για κήρυξη πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Μητσοτάκης μιλά για μελαγχολική δημοκρατία και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση χθες επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.
«Στη «Μελαγχολική μας Δημοκρατία», ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση «κουρελού».
Μάλιστα ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος».
Όχι στον εκβιασμό Καμμένου λένε και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Όμως εκτός από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δέχεται πυρά και εκ των έσω καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος βουλευτές εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη που μπορεί να ερμηνευθεί ως συναλλαγή. Μετά τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο όποιος πολύ καθαρά με προχθεσινή του αναφορά στο Twitter δήλωσε ότι «η μικροψυχία και η ζήλια δεν είναι χαρακτηριστικά της αριστεράς. Ούτε το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές» χθες χτύπησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος ο οποίος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών ήταν ακόμη πιο σαφής.
«Αν κατανοούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού έχει καλώς, αλλιώς αν γίνεται κάτω από τους εκβιασμούς του Καμμένου το αποκλείω. Η συμφωνία και ο διάλογος με όλα τα κόμματα είναι πρόθεση για να αλλάξει ο κανονισμός. Αλλιώς να μείνει ως έχει, διότι οι μονομερείς ενέργειες θα εκληφθούν ως συναλλαγή».
Εκ των πραγμάτων η θέση του προέδρου της Βουλής είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αφού καλείται να παίξει ένα ρόλο ισορροπιστή αφενός και αφετέρου να εξυπηρετήσει τον κ. Καμμένο πράγμα που σε προσωπικό επίπεδο ο ίδιος είναι προφανές ότι δεν θα επιθυμούσε.
Ο Καμμένος ζητά πίσω την έδρα από τον Κουίκ και αποκαλεί τον Τσίπρα ανέντιμο
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων τώρα, μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη ο οποίος δήλωσε πως δεν θέλει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής αλλά να ερμηνευθεί το άρθρο 15 όπως οι ΑΝΕΛ το ερμηνεύουν, πράγμα που θα σημάνει την μη διάλυση της κοινοβουλευτικής τους ομάδα χθες ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, έδειξε να υποχωρεί ως προς την εφαρμογή του άρθρου 15 έτσι όπως ερμηνεύεται από όλους και ζήτησε πίσω την έδρα από τον Τέρενς Κουίκ όταν αυτός θα την καταλάβει μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου.
«Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».
Φυσικά ο κ. Καμμένος γνωρίζει πως παράδοση της έδρας από τον κ. Κουίκ στους ανεξάρτητους έλληνες σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει τον 151 βουλευτή της άρα ουσιαστικά και την πλειοψηφία και την δεδηλωμένη και μεταβάλλεται σε κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας στον ανέντιμο και επί της ουσίας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να εξαγοράσει βουλευτές από το ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρει τους 151 και όχι από τους ΑΝΕΛ.
«Ο κ.πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».
«Ο κ.πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε διαρρεύσει από τους ΑΝΕΛ η πιθανότητα ο κ Καμμένος να ανακοινώσει σήμερα την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εντούτοις ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό,τουναντίον μίλησε με θετικά λόγια για τη στάση που κρατά ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Είναι προφανές ότι η σημερινή μέρα θα προκαλέσει υψηλή ένταση και αρκετές εξελίξεις και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα λίγο πριν συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής θα έχει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που θα στείλει η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη προς τον κ. Βούτση και την την κυβέρνηση καθώς έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν την Νέα Δημοκρατία στις 12 το μεσημέρι.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου