Μεγάλη επιτυχία είχε η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με το Όρος Αιγάλεω, που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στο πλαίσιο του έργου «Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω»*.
Επιδιώκοντας την ενεργή εμπλοκή πολιτών και την συσπείρωσή τους γύρω από το όραμα περιφρούρησης του βουνού, ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι Δήμοι – μέλη του που ακουμπούν στον Όρος Αιγάλεω, ανέλαβαν συντονισμένα δράση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, σχεδίασαν ειδική για την περίσταση διαδρομή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο δασικό οικοσύστημα του βουνού. Ο στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τονισθεί η αισθητική απόλαυση που προσφέρει το δάσος, η θετική παρέμβαση του στο μικροκλίμα της περιοχής και η αναγκαιότητα του για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης δυτικής περιοχής. Όμως εκτός από την ευαισθητοποίηση των πολιτών υπήρξε και επιχειρησιακή δράση. Με την ευκαιρία της διαπίστωσης εστιών ρύπανσης από την εναπόθεση αποβλήτων στον πυρήνα του βουνού, οι συμμετέχοντες προέβησαν στην αποκομιδή των συγκεκριμένων αποβλήτων, συνδράμοντας στο έργο του Συνδέσμου. Τέλος, συμμετείχαν με φωτογραφικό υλικό στην πρόσκληση των διοργανωτών για την πληρέστερη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (παράνομες χωματερές, οχλούσες δραστηριότητες και βιοποικιλότητα).
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την θερμή ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των διοργανωτών, τόνισε ότι: «Οι φίλοι της φύσης απόλαυσαν, τη θέα και τη νέα διαδρομή των 7 χλμ που διέσχιζε συμπαγές δάσος του όρους Αιγάλεω. Ευχαριστώ τους εργαζόμενους του ΠΕΣΥΔΑΠ που σχεδίασαν τη διαδρομή και πήραν όλα τα μέτρα για την άνεση και ασφάλεια των πεζοπόρων. Ραντεβού τον Μάιο!».
Σημειώνεται ότι η δεύτερη εκδήλωση γνωριμίας με το Όρος Αιγάλεω είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή την 5η του Μάη.
*Λίγα λόγια για το έργο
Έργο: Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω
Σύμπραξη: Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και ΠΕΣΥΔΑΠ
Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του άξονα: «Καινοτόμες δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις»
Σκοπός του έργου: Η συμβολή στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση του Όρους Αιγάλεω.
Μεθοδολογία: Καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα: (α) Συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου για το Όρος Αιγάλεω που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. (β) Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψης Όρος Αιγάλεω.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου