Σε ευρωπαϊκό κόμβο-"κλειδί" για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έχει αναδειχτεί ξεκάθαρα η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Exxon Mobil για κοίτασμα φυσικού αερίου 8-10 τρισ. κυβικά πόδια στο "Οικόπεδο 10" της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτή η ανακάλυψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι προφανώς πρόκειται για «πολύ μεγάλα νέα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά».
Όπως ανέφερε, η ExxonMobil θα διενεργήσει τωρα πρόσθετες γεωτρήσεις, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν τα αρχικά ευρήματα από το πεδίο δοκιμής. «Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτηθούν για την εμπορική εκμετάλλευση (του κοιτάσματος) και πώς θα φέρουν το αέριο στις αγορές, οπότε έχουμε μπροστά μας μια μακρά διαδικασία», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών συνεργασιών τους, αναφέροντας ενδεικτικά τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τις υπεράκτιες έρευνες της Exxon με τα ΕΛΠΕ στη νότια Κρήτη.
«Το μεγάλο μήνυμα (...) είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα αναδυθεί ως ευρωπαϊκός κόμβος-κλειδί για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ (...) υποστηρίζουν», τόνισε.
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και τι σημαίνουν αυτά για τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «αυτός ο στρατηγικός διάλογος εμβαθύνει και θεσμοποιεί τη συμμαχία μας με την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν ομάδες εργασίας που προχωρούν με τις επενδύσεις και την εθνική ασφάλεια και διεξάγεται ένας καλός διάλογος επί αμυντικών θεμάτων.
Υπενθύμισε δε, ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για μια ακόμη συνάντηση μετά τον στρατηγικό διάλογο μέχρι το τέλος του 2019.
Σε σχέση με την οικονομική προοπτική της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Πάιατ σημείωσε:
«Είμαι πολύ αισιόδοξος σχετικά με την οικονομική προοπτική για τη Βόρεια Ελλάδα και την προοπτική που η Συμφωνία των Πρεσπών θα ξεκλειδώσει, σχετικά με όλες τις ευκαιρίες για την εμβάθυνση των εμπορικών, επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με όλους τους βόρειους γείτονές της». Και συμπλήρωσε:
«Βλέπουμε πραγματικά τη Θεσσαλονίκη να ανακτά τον ρόλο της ως η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, οι ελληνικές on;πιχειρήσεις περιλαμβάνονται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στα Σκόπια, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη τράπεζα (στη γειτονική χώρα), νέα projects συμβαίνουν στην ενέργεια και τον ηλεκτρισμό... Χάρηκα πολύ που άκουσα από τον υπουργό Εξωτερικών (της Βόρειας Μακεδονίας) Ντιμιτρόφ ότι υπάρχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον από τη βορειομακεδονική πλευρά για την οικοδόμηση του τομέα της συνεργασίας. Γνωρίζω επίσης, από τα δικά μου ταξίδια στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ότι οι (ελληνικές) επιχειρήσεις βλέπουν ευκαιρίες εκεί».
Ο Aμερικανός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι θα βρίσκεται εκ νέου στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη.
«Πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη πολύ-πολύ συχνά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να χτίσουμε πάνω στο momentum της ΔΕΘ και να μοχλεύσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου